Naslovnica CRNA KRONIKA Preminuo Drago Zubac, domoljub i emigrant

Preminuo Drago Zubac, domoljub i emigrant

Podijeli objavu

U subotu 30. travnja 2022. godine u 05:00 sati nakon kraće bolesti u svojoj 94.-oj godini blago u Gospodinu preminuo Drago pok. Andrije Zubac (1929. – 2022.).

Posljednji ispraćaj  pokojnika kreće u srijedu, 04. svibnja 2022. godine u 16:00 sati ispred kapelice u groblju Stoci u Paoči, gdje će biti i pokop.

Obitelj prima sućut od 15:30 sati u kapelici groblja.

 

Drago Zubac iz hercegovačkoga mjesta Paoča, župa Gradnići, kod Čitluka trebao je nastaviti svijetlu tradiciju franjevaca koji su se rodili u istoj kući kao i on. Kuća Zubaca više od tri stoljeća prkosi raznim olujama, režimima, ljudima i iznjedrila je velike ljude. Jedan je od njih i Augustin Jerko Zubac kojega se smatra utemeljiteljem Hercegovačke franjevačke provincije 1897. godine i Hrvatskoga kulturnog društva Napredak koje je originalno utemeljeno u Mostaru, a kasnije se preselilo u Sarajevu.

Spomen ploču na pročelju rodne kuće četiri franjevca otkrio je Drago Zubac, 21. kolovoza 2010. godine u sklopu 16. Dana Paoče

U vihoru II. svjetskoga rata Drago Zubac bio je u franjevačkome sjemeništu u Visokom gdje se školovao i pripremao za franjevački poziv. No kraj rata i napose neizvjesna i tužna sudbina njegove dvojice braće nagnali su ga da za 180 stupnjeva promijeni svoj životni put što ga je obilježila krvava borba za hrvatsku državu i slobodu te stalni obračuni s Udbom i jugoslovenskim krvnicima kojima ni Drago nije ostao dužan pa su o njemu tadašnji mediji pisali kao o jednom od ‘hrvatskih terorista’ unutar Hrvatskoga oslobodilačkog pokreta (HOP).

Doma, u Hercegovinu, nije dolazio. Čak ni na sprovod majke ili oca kada su cijelo ovo mjesto opsjedali razni agenti i milicija očekujući njegov dolazak. Najteže mu je bilo kada je početkom 90-ih prvi put odlučio doći u Hrvatsku, odnosno Hercegovinu. No na granici slobodne države Hrvatske su ga vratili natrag. Razlog: imao je putovnicu političkoga emigranta, ne i važeću putovnicu.

Konačno se u svoj rodni kraj, odlučio zauvijek vratiti 2007. godine. Na kući koja je pravi spomenik duge i burne povijesti dao je postaviti dvije mramorne ploče s napisom na pročelju sazidanome od masivnog hercegovačkog kamena. Jedna je posvećena franjevcima iz ove obitelji, među kojima se ističe fra Augustin Jerko Zubac, a druga kardinalu Alojziju Stepincu.

 

Podijeli objavu