Naslovnica POLJOPRIVREDA Održano ocjenjivanje vina na 23. mostarskom sajmu

Održano ocjenjivanje vina na 23. mostarskom sajmu

Podijeli objavu

U prostorijama Mostarskog sajma održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 23. međunarodni sajam gospodarstva, Mostar 2022.

Ocjenjivanje je vršilo međunarodno povjerenstvo sastavljeno od licenciranih degustatora iz cijele regije, a pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine ocjenjivano je oko 100 uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu. Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva iznad 90 bodova od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje.

Znanje i kvaliteta

Ocjenjivanje vinskih uzoraka još jednom je pokazalo da su vina s ovih prostora vrlo visoke kakvoće.

– Ja sam sada u jednoj nezahvalnoj poziciji u odnosu na prve godine kad sam imao pravo i potrebu ukazati na probleme s kojima se susreću i kroz koje prolaze hercegovački vinari. Za razliku od tih vremena, danas jedino mogu izricati riječi pohvale i poželjeti i svima nama, a i vinarima da ta razina znanja i kvaliteta vina koju oni daju, ostane – poručio je prof. Kozina.

jedan od 12 članova povjerenstva bio je i dr. Tihomir Prusina, prvi doktor enologije iz Hercegovine.

– Mi smo jedan uhodana ekipa. Iza mene je već 37 godina ovoga rada. Ove godine smo imali jako dobra vina i žilavku i blatinu, ali moram istaknuti nekoliko crnih vina sorti trnjak koja su nas fascinirala. Jednostavno smo rekli ‘vau’, to je to. Radi se o berbama od 2020. do 2016. godine. Trebamo biti zadovoljni našim vinima u Hercegovini, žilavkom i blatinom, a u zadnje vrijeme imamo dosta trnjaka. To je jedna zaboravljena sorta, a danas jako potentna koja se može nositi rame uz rame s najboljim svjetskim sortama. Samo moramo raditi na poboljšanju tih sorti vina. Podsjetit ću, u vinogradu se rađa vino, a onda tehnolog odradi ono što treba krajnjem proizvodu. Ako ste dobili grožđe visoke kakvoće imat ćete sigurno i izuzetno kvaltetno vino – poručio je dr. Prusina.

Proglašenje pobjednika

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web-stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja vinarima biti uručena u okviru Sajma gospodarstva u Mostaru, u srijedu 6. travnja 2022.

Mostarski sajam se održava od 5. do 9. travnja 2022., a zemlja partner je Mađarska – priopćeno je.