Naslovnica Povijest 71. obljetnica pogibije 11 učenika u Čitluku

71. obljetnica pogibije 11 učenika u Čitluku

Podijeli objavu

Kao što se to često događa poslije Domovinskog rata, mnogi su ljudi smrtno stradali od eksplozivnih sredstava zaostalih i nakon Drugog svjetskog rata.

Tako se Brotnjaci u veljači svake godine s tugom prisjetili tragična događaja od prije 71 godinu. Naime, 7. veljače 1951. godine u 15 sati, vraćajući se iz škole u samom središtu Čitluka, na mjestu gdje kod gradskog groblja Podadvor gdje skreće cesta za Žitomisliće, od eksplozije bombe u trenu je smrtno stradalo čak 11 učenika Osnovne škole Čitluk, a još ih je četvero ranjeno.

Djeca su u plotu pored ceste pronašla bombu i njome se igrala ne sluteći da će im to biti posljednji dan života. Nažalost bomba je u jednom trenutku eksplodirala i, prema sjećanjima očevidaca, rastrgala djecu te njihove dijelove tijela razbacala po cesti. Bio je to stravičan i jeziv prizor koji je u crno zavio njihove roditelje i rodbinu te ražalostio cijelo Brotnjo i Hercegovinu.

Doista tragičan događaj koji i danas rastužuje Brotnjake i sve upozorava na opasnosti koje prijete od eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Te kobne srijede, 7. veljače 1951. godine, u središtu Čitluka od bombe su smrtno stradali slijedeći učenici petog razreda čitlučke osnovne škole: Zdravko Kordić (Barišin), Mirko Barić (Stankov), Drago Vidić (Antin), Ivica Pejdo (Jozin), Stojan Ljolje (Matin) iz Blizanaca, zatim Niko Karačić (Rafin) iz Biletića, te Pero Prskalo (Marijanov), Jago Zubac (Andrijin), Drago Zubac (Ivanov), Jure Zubac (Ivanov) i Slavko Buntić iz Paoče.

Uz to, ranjeni su: Ivan Jerkić (Karlov) i Pero Krndelj (Stankov) iz Blizanaca te Ivan Paponja (Žarkov) i Mate Doko (Jakovljev) iz Paoče.

Brotnjo.info

Podijeli objavu