Naslovnica DRUŠTVO FOTO: Broćanski učenici posjetili Gradniće i Paoču, mjesta fra Didakovog djetinjstva i...

FOTO: Broćanski učenici posjetili Gradniće i Paoču, mjesta fra Didakovog djetinjstva i mladosti

Podijeli objavu

Danas su učenici Osnovnih škola fra Didak Buntić Čitluk i Osnovne škole Bijakovići zajedno sa svojim učiteljima posjetili Gradniće i Paoču gdje su sudjelovali u kulturno-duhovnom programu koji je u župi Gradnići pripremljen povodom stogodišnjice preminuća fra Didaka Buntića.

Školarci su tako posjetili fra Didakovu rodnu kuću u Paoči, te muzej u Gradnićima gdje se nalazi najstarija škola i vinski podrum u Hercegovini. Edukativno predavanje održao im je župnik fra Nikola Rosančić.

Ovom prigodom bio je organiziran i vlakić koji je učenike prevezao od crkve do fratarskih vinograda, te potom do Paoče i natrag u Gradniće.

Fra Didak, čovjek kojega narod prozva Ocem Hercegovine, Mojsijem i spasiteljem sirotinje, krsnog imena Franjo, Buntić rođen je u Paoči, župa Gradnići, 9. listopada 1871. u obitelji Mije Buntića i Matije r. Stojić.

Preminuo je u 51. godini života u Čitluku na blagdan sv. Blaža 3. veljače 1922. godine. Pokopan je 5. veljače 1922. godine u čitlučkom groblju Podadvor, gdje je njegovo tijelo počivalo do 1938. godine kada je neraspadnuto preneseno u crkvu na Širokom Brijegu.

Podijeli objavu