Naslovnica GOSPODARSTVO Znate li što je sve poskupilo u 2021.? Lakše ćete nabrojati što...

  Znate li što je sve poskupilo u 2021.? Lakše ćete nabrojati što nije!

  Podijeli objavu

  Građani Bosne i Hercegovine 2021. godinu pamtit će prema rekordnim cijenama osnovnih životnih namirnica. Mnogi ne pamte kada je ulje bilo skuplje. Na početku godine litar je koštao 2 KM, a sada je cijena ulja negdje veća i od 3 marke.

  Tako je u proteklom razdoblju zabilježen najveći rast cijena goriva. Litar dizela i benzina na pojedinim crpkama iznosi više od 2,50 KM.

  Cijena dizel-goriva u siječnju ove godine bila je 1,80 KM, dok je ona sada minimalno 2,27, a kreće se i do 2,51 KM, u ovisnosti od benzinske crpke – piše Avaz.ba.

  Marin Bago iz Udruge za zaštitu potrošača “Futura” iz Mostara kaže kako bi lakše bilo nabrojati šta sve nije poskupjelo nego što jest.

  – Osim hrane, enormno su poskupjeli materijali za gradnju. Svako poskupljenje za nas je opasno, jer mali je broj ljudi koji mogu kupiti sve potrebno za život. Mi se već odričemo, u svoje i u ime svoje djece, a to je nepovratna šteta. Stvari koje su sastavni dio potrošačke košarice su poskupjele drastično. To nisu mala poskupljenja, govorimo o poskupljenjima od 10, 20 ili 30 posto – kaže Bago.

  Zabrinjavajuće je, govori, to što se nadležni ne bave problemima običnih građana.

  – Frustrira činjenica da institucije nisu prihvatile problem. Nitko ne priča o problemima koji brinu običnog čovjeka. Čim se počne o tome pričati, nešto će se i početi raditi – smatra Bago.

  Drastično je poskupjela i piletina, koja se mogla kupiti za oko 7 maraka po kilogramu, a sada je cijena oko 10 KM. Skočila je cijena i mljevenog mesa sa 8 na skoro 11 KM.

  Kada je riječ o povrću, najviše je porasla cijena krumpira, on sada košta od 1,50 do čak 2 KM po kilogramu.

  Više su i cijene pekarskih proizvoda zbog poskupljenja brašna.

  Potrošačka košarica jedne obitelji u listopadu iznosila je 2.101,71 KM.

  Također, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Federaciji BiH u rujnu 2021. bila je 998 KM i nominalno je manja za 0,2 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

  Podijeli objavu