Naslovnica POLITIKA Stipe Mesić: Milorad Dodik provodi politiku Franje Tuđmana!

Stipe Mesić: Milorad Dodik provodi politiku Franje Tuđmana!

Podijeli objavu

Stipe Mesić, jedan je od sudionika Globalnog Baku Foruma koji se održava u glavnom gradu Azerbejdžana.

Mesić je u razgovoru za „Avaz“ prokomentirao aktuelne odnose u regiji.

Bivši predsjednik Hrvatske tvrdi da su u regiji još uvijek na sceni ideje o podjeli Bosne i Hercegovine kakve su početkom devedesetih dogovorili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

– Problem naše regije je, a što se reflektira i na druge, što poslije rata na prostoru Jugoslavije koji je započela Srbija, ta zemlja nije doživjela katarzu. Oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu protiv Miloševića zbog toga što je išao u rat, nego zato što nije pobijedio. To je cijeli naš problem. Na drugoj strani imate Hrvatsku koja je dobrim dijelom zadržala odnose uspostavljene s Tuđmanom koji je zajedno s Miloševićem dijelio Bosnu. Danas na sceni i dalje imate njihove nasljednike koji misle da je sazrelo vrijeme ponovo da se dijeli Bosna, navodi Mesić.

Mesić naglašava da su i posljednji potezi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je najavio jednostrano preuzimanje nadležnosti Bosne i Hercegovine od strane entiteta RS, nastavak takve politike.

– Dodik ništa ne radi iz svoje glave, on je predstavnik jedne politike koja misli da se mogu mijenjati granice u uvjetima koji trebaju dovesti do uzburkanosti u ovoj regiji i da se onda može ostvariti politika Tuđman-Milošević. To je jedna sustavna politika, on je samo eksponent te politike. Ali problem je što Europa to loše procjenjuje, jer da dobro procjenjuje, onda bi predstavnici EU morali reagirati kao sudije koje iz igre izbacuju igrača koji loptu hvata rukom, kaže Mesić.

Podijeli objavu