Naslovnica KULTURA HKUD sv. Marko iz Vionice organizirao 10. međunarodnu smotru folklora

HKUD sv. Marko iz Vionice organizirao 10. međunarodnu smotru folklora

Podijeli objavu

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo sv. Marko iz Vionice proteklog je vikenda u svom mjestu organiziralo desetu međunarodnu smotru folklora.

Na dvodnevnim međunarodnim večerima folklora „Vionica 2021“ nastupili su: KUD Šokadija Bocanjevci – Hrvatska, KUD Ilinden – Makedonija, KUD Rudine – Livno, HKUD Domanovići, Složni bećari, Vukšićki bećari – Hrvatska, KUD Aluminijum – Crna Gora, HKUD Hercegovac – Široki Brijeg, Broćanski bećari i naravno HKUD sv. Marko – Vionica, koji slavi deset godina uspješnog rada.

Ubrzo nakon osnutka, HKUD sv. Marko započeo je i s organizacijom manifestacije u čijem prvom planu su njega narodni plesova, nošnji i običaj kako bi se različite tradicionalne vrijednosti iz narodnog života Hercegovine očuvale, ali isto tako i na međunarodnom planu jer u Vionici svake godine gostuje više kulturno-umjetničkih društava iz inozemstva. Večeri folklora svake godine, uz nastup kulturno-umjetničkih društava, imaju i zabavni program, a u zabavnom programu ove su godine nastupili duo Prijatelji i Jozo Vučić. Voditelj 10. Međunarodne večeri folklora „Vionica 2021“ bio je legendarni voditelj Branko Uvodić.

Na završnoj večeri, održanoj sinoć na terenu sportsko-rekreacijskog centra u Vionici, srdačnu dobrodošlicu svim nazočnima poželio je Damir Mandarić, predsjednik HKUD sv. Marko Vionica. Mandarić se zahvalio prijateljima HKUD sv. Marko – Vionica iz svih krajeva BiH, iz Republike Hrvatske, Crne Gore i Makedonije koji su došli svojim nastupima obogatiti manifestaciju te se zahvalio pokroviteljima i sponzorima manifestacije.

U ime Vlade HNŽ, jednog od pokrovitelja međunarodne večeri folklora, okupljenima se obratila Martina Ćosić, savjetnica predsjednika Vlade HNŽ. Gospođa Ćosić prenijela je pozdrave i čestitke dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ, i izrazila uvjerenost u nastavak dobre suradnje.

Čestitke organizatorima izrekao je i fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje, koji je na završnoj večeri također blagoslovio sve nazočne i kazao kako ovako izvanredan događaj mogu organizirati samo HKUD sv. Marko iz Vionice i mještani ovoga mjesta.
Koliko mještanima Vionice znače HKUD sv. Marko i međunarodne večeri folklora, te kolike su zasluge predsjednika Damira Mandarića za uspješan rad društva i uspješnu organizaciju međunarodnih večeri folklora na kojima su nastupila tri profesionalna nacionalna ansambla i stotinjak kulturno-umjetničkih društava iz trinaest država, na najbolji način, u poruci nabijenoj emocijama, opisala je Marta Jurić – Mica. Gospođa Jurić dugi niz godina bila je učiteljica u Vionici, a nakon što je pročitana njena poruka, Marija Primorac, zamjenica predsjednika HKUD sv. Marko – Vionica, u ime svih članova Društva, uručila je gospodinu Mandariću prigodni dar.

– Vjerujte mi da sam ponosan na ovo društvo – poručio je Damir Mandarić, predsjednik HKUD sv. Marko – Vionica, a zasigurno svi mogu biti ponosi i na ovogodišnju manifestaciju.

Posjetitelji su mogli uživati u nastupima čuvara tradicijske baštine iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a svoje mjesto u bogatom kulturno-zabavnom programu dobile su i tri premijere. Naime, HKUD sv. Marko Vionica u sinoćnjem je programu premijerno izveo dvije skladbe Joze Jokana Turudića, dok su Broćanski bećari premijerno izveli pjesmu o vinu čiju skladbu potpisuje Damir Markota.

Načelnik općine Čitluk Marin Radišić jučer je upriličio prijem za sudionike 10. Međunarodne večeri folklora „Vionica 2021“, kojoj je Općina Čitluk bila jedan od pokrovitelja. Uz to, načelnik Radšić je u subotu, prvog dana ovogodišnje manifestacije, nazočio programu u Vionici te se obratio nazočnima.

10. Međunarodna večer folklora „Vionica 2021“ jedna je od aktivnosti kojom će HKUD sv. Marko – Vionica obilježiti deset godina svog rada. Tijekom protekloga desetljeća članovi HKUD-a su nesebično istraživali, sakupljali, čuvali, prenosili na mlađe te publici s velikim žarom i ushićenjem pokazivali bogatu hrvatsku glazbenu i plesnu tradiciju, što će nastaviti i dalje činiti.

Fotografije možete vidjeti OVDJE

Citluk.ba

Podijeli objavu