Naslovnica POLITIKA VIDEO Milanović iz Viteza: Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda!

VIDEO Milanović iz Viteza: Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda!

Podijeli objavu

Sa srebreničkim cvijetom na reveru predsjednik RH Zoran Milanović stigao je u Vitez odakle počinje svoju posjetu Bosni i Hercegovini. U Vitezu je u tijeku sastanak sa gospodarstvenicima te političkim predstavnicima hrvatskog naroda.

„Došao sam razgovarati, bio sam prije 8 ili 9 godina tada premijer i prošlo je dosta godina. Na putu kroz bih primijetio sam kako se neke stvari mijenjaju na bolje ali ide sporo, no nije na me da komentiram“ kazao je Milanović u izjavi za medije te nastavio odgovarati na pitanja vezana za obljetnicu zločina u Srebrenici:

„U Potočarima sam bio, kao premijer no i dalje sam isti čovjek predstavljam istu državu, vjerojatno opet odem i nadam se da nitko to nije krivo protumačio jer to je suprotno svemu što sam radio. Još jednom, tamo se dogodila grozna stvar a oni koji od toga pokušavaju napraviti profit nisu dobri ljudi“ dodao je misleći na medijske napade upućenje povodom najave njegove posjete BiH.

Na pitanje o službenoj posjeti Sarajevu, kazao je da do iste neće doći dok se neke stvari ne razriješe.

Nećemo dopustiti ništa ispod standarda Daytona. Neke ljude se kažnjava što krše Dayton a kad Hrvatska traži da se samo spomene Dayton, onda ne ide, to me iznenađuje i to je to.

Dayton nije samo ugovor kojim je na silu prekinut rat čemu je pomogla i hrvatska vojska i spasila Bihać da se ne dogodi nešto slično Srebrenici.

Dayton je i ustavnopravni okvir, RH je supotpisnik, on je na snazi i bez suglasja svih strana konstitutivnih ništa se ne može dogovoriti. To će ubuduće biti u svim dokumentima međunarodnih organizacija kojih je Hrvatska član inače tih dokumenata neće biti.

Znam da će me proglasiti hrvatskim nacionalistom, to nisam nikad bio ali to je cijena borbe za elementarna prava. ja sam hrvatski predsjednik ne europski“ kazao je Milanović te još jednom pojasnio odnos prema službenom Sarajevu:

Gospodin Košić nije predsjednik hrvatskog naroda, to je konstitutivan narod i moraju ga birati građani hrvatske nacionalnosti. To je izravan atak na aneks Daytona, na Ustav. U Hrvatskoj, pripadnike manjine ali jasno definiranih etničkih skupina mogu birati samo pripadnici tih skupina. Ne mogu ja kao Hrvat birati predstavnika bošnjačkog ili srpskog naroda, a ima ih“ kazao je te se na koncu opet osvrnuo na NATO sastanak i usvojenu rezoluciju:

Nema više popuštanja! Dogodilo se nešto o čemu lideri članica NATO-a nemaju pojma, jer se neki drugi bave spletkarenjem. Odjednom se Dayton ne spominje u dokumentima i izbjegava se pojam konstitutivnih naroda“ zaključio je predsjednik Milanović.

Artinfo.ba

Podijeli objavu