Naslovnica SVIJET BOŽE SAČUVAJ Tornado pogodio Češku, mjesto uništeno do neprepoznatljivosti

BOŽE SAČUVAJ Tornado pogodio Češku, mjesto uništeno do neprepoznatljivosti

Podijeli objavu
Foto: reuters.com

Tornado je sinoć pogodio jugoistok Češke, odnijevši živote, ozlijedivši desetke ljudi i uništivši dijelove naselja, javlja Reuters.

Češka televizija objavila je kako je tornado, koji je zabilježen u mjestima oko Hodonjina na slovačkoj granici, uz austrijsku granicu i 270 km jugoistočno od Praga, dosegnuo razine F3-F4, s vjetrovima koji su dosezali 267-322 km na sat. To ga čini najsnažnijim tornadom u povijesti Češke i prvim od 2018. godine.

Foto: reuters.com

Češka televizija javlja kako prema riječima spasitelja ima i preminulih, ali njihov broj još nije poznat.

Direktor bolnice Hodonjin Antonin Tesarik rekao je da ima preminulih i među njihovim pacijentima. Prema njegovim riječima, bolnica je liječila oko 150 do 200 ozlijeđenih.

– Procjenjujemo da je broj ozlijeđenih između 100 i 150, od djece do starijih građana, rekla je ranije glasnogovornica spasiteljskih službi Michaela Bothova.

Načelnik Hruškog, koji ima 1500 stanovnika, rekao je da je selo uništeno.

Foto: reuters.com

Broj kućanstava bez električne energije u Češkoj nakon oluje popeo se na 121.000. U Hodonjinu je oštećenja pretrpio dom za umirovljenike.

Fotografije objavljene na društvenim medijima i portalima prikazuju razorne učinke nevremena – kuće i crkve s uništenim krovovima i oštećenim prozorima, srušeno drveće, uništene automobile…

Podijeli objavu