Naslovnica CRNA KRONIKA Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Podijeli objavu

Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske Republike Srba, izrečena je pravomoćna presuda koja potvrđuje doživotni zatvor za ratne zločine u BiH, objavilo je u Haagu peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Proglašen je krivim za ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Potvrđene su sve točke prvostupanjske presude. Mladić je sedmi haški optuženik pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, svi su bivši dužnosnici bosanskih Srba.

– Vijeće potvrđuje, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, kaznu doživotnog zatvora koje je gospodinu Mladiću izreklo prvostupanjsko vijeće, odlučuje da se kazna koju izriče žalbeno vijeće izvrši odmah i da gospodin Mladić ostane u pritvoru Mehanizma, rekla je predsjednica žalbenog vijeća MICT-a Prisca Matimba Nyambe na kraju čitanja presude.

Na početku termina za izricanje bilo je tehničkih problema pa je odmah zatražena pauza. Problemi su otklonjeni i krenulo je izricanje. Sutkinja je pitala Mladića čuje li ju što je i on potvrdio.

Usmeni sažetak nije službena presuda, rekla je sutkinja, ona će biti podijeljena pismeno, u povjerljivom i redigiranom izdanju.

– Mladić je bio član JNA i imao je niz položaja u vojsci bivše Jugoslavije. Bio je zapovjednik vojske Republike Srpske. Optužen je za 11 točaka za genocid, zločine protiv čovjelnosti i kršenje običaja pravila ratovanja za zločine počinjene i BiH, rekla je sutkinja.

Raspravno vijeće oslobodilo ga je od prve točke genocida protiv Muslimana i Hrvata u određenim općinama BiH. Osudilo ga je za genocid, progon, istrebljivanje, deportaciju, nehumano postupanje, ubojstvo, teror, uzimanje talaca, rekla je.

Gospodin Mladić tvrdi da je raspravno vijeće povrijedilo pravo na pravično suđenje jer se naslanja na činjenice koje nisu navedene u optužnice. Također tvrdi da mu nije osigurana ravnopravnost u iznošenju argumenata te nije uzeto u obzir njegovo zdravstveno stanje, navela je sutkinja na što se žalio Mladić te navela još neke podneske za koje je reka da su odbačeni jer raspravno vijeće nije našlo greške koje je on naveo. Žalbeno vijeće odbacuje tvrdnje Mladića da je raspravno vijeće pogriješilo, dodala je.

Na temelju procjene dokaza raspravno vijeće je zaključilo da tvrdnja Mladića kako je želio postići samo legitimne vojsn ciljeve nije razumna i žalbeno vijeće odbacuje treću točku žalbe Mladića, pročitala je sutkinja.

Mladić nije dokazao da je Sarajevo bio branjeni grad i da su napadi na njega bili legitimni. Žalbeno vijeće nalazi da nije dokazao da je raspravno vijeće pogriješilo kada je našlo da je postojala namjera da se terorizira stanovništvo Sarajeva i taj točka žalbe također se odbacuje, rečeno je.

Gospodin Mladić odbacuje da je sudjelovao u prisilnom premještanju žena i djece i da je počinio ubojstva i istrebljivanja. Vijeće nalazi, uz jedno izdvojeno mišljenje, da stanovništvo nije imalo izbora i da je bilo prisilno, navela je. Nije dokazao da je raspravno vijeće pogriješilo, istaknula je sutkinja.

Odbačen je i argument Mladića da raspravno vijeće nije dalo dovoljnu težinu dokazima da MUP nije bio po njegovim nadzorom.

Na kraju je Mladić morao ustati tijekom čitanja same presude.

– Žalbeno vijeće odbacuje žalbe Mladića kao i tužiteljstva. Potvrđuje se kazna doživotnog zatvora, uz izdvojeno mišljenje. Ovime je ovaj slučaj završen, rekla je sutkinja.

Prije četiri godine Mladić je proglašen krivim za najteže zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici te osuđen na doživotni zatvor. No na tu su presudu žalbu uložili i tužiteljstvo i obrana.

– Treba reći da je Mladićeva obrana proteklih nekoliko tjedana u tri podneska tražila da se izricanje presude odgodi zbog zdravstvenog stanja Mladića, onda zbog nagle bolesti jednog od njegovih odvjetnika te potom zbog toga što je Mladić zatražio da ako se samo jedan odvjetnik pojavljuje u sudnici da neće uopće nazočiti izricanju presude, javio je u Dnevniku u podne dopisnik HRT-a Tihomir Vinković.

– Međutim, sudsko vijeće je sve to odbacilo i imenovalo je pravnu savjetnicu koja bi trebala biti u sudnici, čekati izricanje presude, Mladiću je ostavljeno na mogućnost da bude u sudnici ili da video vezom prati izricanje presude ili da to uopće ne prati, dodao je.

– Ovdje su preko Zagreba došle i predstavnice nekoliko udruga žrtava Mladićevih zločina, a samo izricanje presude očekuje se u 15 sati s odgodom 30 minuta kako se ne bi dogodio nekakav incident. To će biti konačna presuda Ratku Mladiću, izvijestio je Vinković.

Tko je Ratko Mladić

Bosna i Hercegovina, ali i okolne zemlje očekuju konačni pravorijek – presudu prvom čovjeku nekadašnje Vojske Republike Srpske.

Danas star i teško bolestan. U liku haškog zatvorenika teško bi netko prepoznao nekadašnjeg osornog zapovjednika koji je, često i ispred kamera, naređivao granatiranje Sarajeva, pohod na Škrabrnju ili konačni obračun, “s Turcima”, kako je najavio prilikom trijumfalnog ulaska u Srebrenicu prije 26 ljeta.

Prilikom ulaska upitao je dvanaestogodišnjeg dječaka.

– Koliko ti je godina? Kako se zoveš? Molim vas budite veoma strpljivi, svi koji žele da ostanu, mogu da ostanu. Svi koji žele da napuste ovu teritoriju takođe mogu, rekao je Ratko Mladić bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske.

U duboko podijeljnoj BiH krajnosti se vide i u tumačenju Mladićeva lika i djela.

– Samo Amerika stoji iza osude generala Mladića. Sigurno, to je bez daljnjega jer oni su to uradili i strpali ga u Haag bez ikakve dokumentacije, smatra Mile Mladić, ujak Ratka Mladića iz Božanića u BiH.

– Nadamo se da će ostati doživotna i trebalo bi, ako bude pravde, da mu se pridodaju i genocid u Prijedoru i na drugim mjestima, rekla je Kada Hotić, majka dvojice ubijenih u Srebrenici.

Mladić je u Srebrenici za vječnu uspomenu ostavio polje smrti. U 11 dana srpnja pobijeno je više od 8000 muškaraca, svi vojno sposobni, koji su Mladićevim vojnicima pali u ruke. Deportirano je više od 25.000 ljudi.

Devet godina poslije Sud u Haagu proglasio je taj zločin genocidom, a 2017. je Ratko Mladić, nakon dugog skrivanja od pravde, nepravomoćno osuđen na najvišu moguću kaznu, doživotni zatvor.

Podsjetimo, Mladić je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, no vijeće ICTY-a je odbacilo optužbe da je odgovoran i za genocid počinjen u još pet općina u BiH 1992. godine, poput Prijedora gdje su snage bosanskih Srba prognale i pobile gotovo cjelokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo. Tužiteljstvo je zatražilo da drugostupanjsko vijeće MICT-a potvrdi i tu točku optužnice. Tome se nadaju i žrtve zločina dok Mladićeva obrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponavljanje suđenja.

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz je uoči izricanja pravomoćne presude Ratku Mladiću kazao kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali je upozorio na sve veći problem nijekanja karaktera ratnih zločina u BiH a posebice genocida u Srebrenici.

HRT.hr

Podijeli objavu