Naslovnica DRUŠTVO 29. obljetnica osnutka Postrojbe za posebne namjene HVO Ludvig Pavlović

29. obljetnica osnutka Postrojbe za posebne namjene HVO Ludvig Pavlović

Podijeli objavu

Dana 6. lipnja 1992. godine osnovana je Postrojba za posebne namjene HVO ”Ludvig Pavlović” iz Čapljine, nazvana po hrvatskom vitezu, emigrantu i pripadniku Bugojanske skupine iz 1972., Ludvigu Pavloviću.

Postrojba je nastala od dragovoljaca iz 1. dragovoljačke pukovnije ”Kralj Tomislav”, koju je u siječnju 1992. godine u Opuzenu ustrojio hrvatski emigrant, hrvatski vojnik iz II. svjetskog rata i prvi zapovjednik Južnog bojišta Mate Šarlija – Daidža.

Ova postrojba je nastala 6. lipnja 1992. godine od Prve dobrovoljačke pukovnije ”Kralj Tomislav”, a nakon njome je zapovijedio pokojni Božan Šimović da bi postrojba odmah sudjelovala u akciji ”Bura” te smo prešli Neretvu, oslobodili Stolac i izgubili smo našeg zapovjednika Šimovića.

Postrojbu je nakon toga preuzeo pokojni general Dragan Ćurčić i od tada je nastavila daljni ratni put. Kroz postrojbu ”Ludvig Pavlović” prošlo je oko 600 do 700 pripadnika, s tim da je njih 26 dalo svoj život za svoju domovinu. Naravno, među poginulima i preminulim su dva zapovjednika Božan Šimović i Dragan Ćurčić”.

Poslije rata, Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović se nalazila u sklopu 2. gardijske brigade HVO-a. Preustrojem vojske u BiH, 2005. godine Vojska Federacije Bosne i Hercegovine (u kojoj je HVO bio hrvatska komponenta) je zajedno s Vojskom Republike Srpske preustrojena u Oružane snage BiH.

Ovogodišnje obilježavanje obljetnice postrojbe održat će se danas u Čapljini s početkom u 11:30 sati na Trgu hrvatske slobode kada će se odati počast poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe kao i svim ostalim hrvatskim braniteljima.

Ova 29. obljetnica organizirana je u nešto skromnijem izdanju, iz svima poznatih razloga pandemije, ali u čvrstoj vjeri da će 30. obljetnica biti upravo u onom izdanju kakvog postrojba baštini poručeno je iz udruge postrojbe.

Hercegovačkiportal.com

Podijeli objavu