Naslovnica GOSPODARSTVO Udruga proizvođača i trgovaca suvenira: Hitno sazovite novu sjednicu Vijeća ministara i...

  Udruga proizvođača i trgovaca suvenira: Hitno sazovite novu sjednicu Vijeća ministara i omogućite dodatne uvjete za ulazak stranaca

  Podijeli objavu

  Nakon dva neuspjela izglasavanja Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca na sjednicama Vijeća ministara BIH kojima se i dalje onemogućava ulazak stranih turista koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 virus bili smo primorani sazvati izvanredni sastanak Udruge proizvođača i trgovaca suvenira u HNŽ.

  Na sastanku koji je održan u ponedjeljak 1.6.2021. iskazano je nezadovoljstvo i ogorčenost ovakvim potezima nadležnih institucija.

  S pravom se pitamo za koga i za čije interese rade oni ministri u Vijeću ministara koji onemogućavaju ulaz cijepljenih ljudi u BIH? Za interese svoga naroda sigurno nisu.
  Podsjećamo vas da smo se kao Udruga pridružili apelu brojnih turističkih udruženja iz BIH te smo pravovremeno u dopisu od 22.4.2021. prema Vijeću ministara uputili zahtjev da se dopuni odluka o ulasku stranih turista u našu zemlji na način da se omogući ulazak ljudima koji su cijepljeni, preboljeli COVID-19 i ulazak sa negativnim nalazom na antigenskom testu(brzi test) po uzoru na većinu EU turističkih zemalja.

  Nadali smo se da je poboljšanjem epidemiološke situacije došao kraj brojnim ograničenjima, zatvaranjima i onemogućavanju rada i s nadom u oporavak očekivali smo početak tursitičke sezone.

  Međutim svjedoci smo evo više od mjesec dana procesima opstrukcija, blokada, uvjetovanja i nerazumijevanja za naše opravdane zahtjeve na sjednicama Vijeća ministara.

  Umjesto da slijedimo primjer turistički razvijenih zemalja, ulažemo u promociju i privlačimo turiste, naše institucije ovakvim odlukama se trude da onemoguće bilo kakvu ekonomsku aktivnost.

  Gospodo u Vijeću ministara, za razliku od vas koji se financirate od poreznih obveznika i međunarodnih i domaćih kreditora mi živimo od vlastitog rada i ovisni smo od dolazaka stranih turista.

  Pozivamo vas da što hitnije sazovete novu sjednicu Vijeća ministara i omogućite dodatne uvjete za ulazak stranaca u BIH i ostavite nam barem malo nade da uspijemo pokrenuti našu poslovnu aktivnost.

  Pored problema odlaska radne snage u Njemačku i Irsku vi ovakvim odlukama ste prouzročili i odlazak naših sezonskih radnika u Hrvatsku i Crnu Goru koje su pokrenule svoje turističke kapacitete.

  Naša Udruga okuplja preko 200 poslovnih subjekata koji se bave proizvodnjom i trgovinom suvenira u HNŽ i nemojte dozvoliti da nas primorate da svoja prava tražimo na ulici već nas pustite da radimo i stvaramo.

  Mi više nemamo vremena za čekanje! – stoji u dopisu kojega potpisuje Franjo Dugandžić, predsjednik Udruge.

  Brotnjo.info

  Podijeli objavu