Naslovnica GOSPODARSTVO TOP 20 u HNŽ: Treća županija u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti

  TOP 20 u HNŽ: Treća županija u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti

  Podijeli objavu

  Ukupan ostvareni prihod tvrtki u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 4,6 milijardi KM, pokazuje analiza poslovanja kompanija po ostvarenom prihodu, dobiti i broju radnika u 2020. godini.

  Za razliku od prihoda gdje je ostvaren pad, tvrtke bilježe porast sveobuhvatne dobit i za 2020. godinu iznosi 418,1 milijun KM -piše Akta.ba.

  Blagi pad je zabilježen i u broju radnika koji je prošle godine iznosio 34.512, dok je ukupan broj tvrtki 2.639.

  Na listi TOP 20 tvrtki po ostvarenom mjestu, firma Ataco d.o.o. Mostar smijenila je sa prvog mjesta Elektroprivredu HZHB koja je u 2020. godini zabilježila snažan pad prihoda i dobiti.

  Poslovni priohodi ove tvrtke pali su na 326 miljuna KM, nakon što su godinu ranije iznosili 489 milijun KM.

  Očekujuće na listi nema više nekadašnjeg mostarskog giganta Aluminij koji je u prošloj godini bio na prekretnici poslovanja. Prihodi ove kompanije su sa 279 milijuna KM pali na tek 4 milijuna KM.

  Inače, Hercegovačko-neretvanska županija je treća u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti.

  Hercegovačko-neretvanska županija zauzima 2. mjesto od deset županija unutar Federacije BiH, odmah nakon Županije Sarajevo koji je administrativno i ekonomsko sjedište ovog entiteta. HNŽ zauzima drugo mjesto od 2018. godine, do kada je bila treća najrazvijenija županija odmah nakon Županije Sarajevo i Zapadno-hercegovačkežupanije, navodi se u nacrtu Strategije razvoja HNŽ 2021-2027.

  Ukoliko se promatra sektorska struktura poduzeća, u pogledu broja poduzeća i pokazatelja njihove uspješnosti najpropulzivnije djelatnosti na području Hercegovačko-neretvanske županije su Trgovina, Prerađivačka industrija i Proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

  Najviše zaposlenih i dalje ima Sveučilišta klinička bolnica Mostar koja ima 2.297 zaposlenih što je za oko 100 djelatnika više nego 2019. godine.

  Akta.ba

  Podijeli objavu