Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Promjena u prognozama: Ljeto će biti hladnije od prošlogodišnjeg

Promjena u prognozama: Ljeto će biti hladnije od prošlogodišnjeg

Podijeli objavu

U Bosni i Hercegovini se očekuje da će ovo ljeto biti nešto hladnije nego prošlogodišnje, ali toplije od dvadesetogodišnjeg prosjeka. Broj očekivanih vrelih dana je veći od 24, a očekuje se da će pasti otprilike ista količina padavina kao i u 2020.

Federalni hidrometeorološki zavod je objavio prognozu za ljeto 2021. godine, koju je radio u suradnji s meteorološkim servisima Mediterana.

Dostupni prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu pokazuju da se u sljedećem ljetnom razdoblju (lipanj, srpanj i kolovoz) na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u razdoblju 1981.-2010. godine, uz umjerenu vjerovatnoću prognoze od 50 posto.

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se sredinom srpnja i početkom kolovoza.

U poređenju s istim razdobljem prošle godine, ljeto 2021. godine trebalo bi biti malo svježije. Iako se tijekom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom razdoblju u pored toplinskih valova nisu isključena kraća  razdoblja s prodorima svježijih zračnih masa.

Broj očekivanih vrućih dana u Bosni tijekom ljeta veći je od 24, a na području južne Hercegovine prognozira se više od 65 vrućih dana. Prosječan broj vrućih dana tijekom ljeta po gradovima bit će za Sarajevo 24, Tuzlu 28, Bihać 27 i Mostar 59.

Prognoza za oborine

Dostupni modeli za ukupnu količinu oborina ne preferiraju nijedan mogući scenarij. Signal za oborine tijekom ljeta nije izražen za širi prostor Balkana. Napominjemo da prognoza oborina za dugo vremensko razdoblje nije pouzdana u toj mjeri kao prognoza temperature zraka. Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je mala (oko 33 posto).

Raspored očekivanih oborina tijekom ljeta bit će naujednačen, s najmanjom količinom u srpnju. Moguće je da ukupna količina oborina bude kao i na ljeto 2020. godine.

Tijekom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su kraća razdoblja s izraženijim pljuskovitim oborinama praćena grmljavinskim nevremenom i tučom.

Klix.ba

Podijeli objavu