Naslovnica GOSPODARSTVO UTHIS od Vijeća ministara traži donošenje odluke o lakšem ulasku stranaca u...

  UTHIS od Vijeća ministara traži donošenje odluke o lakšem ulasku stranaca u BiH!

  Podijeli objavu

  Dana 29. svibnja 2021. godine se, u prostorijama Osnovne škole Bijakovići, održala izvanredna skupština udruge UTHIS Međugorje. Skupštini je pristupilo 42 člana.

  Na sastanku se raspravljalo o dosadašnjem radu, pri čemu su izvješće podnijeli predsjednik Davor Ljubić, tajnik Ante Kozina i predsjednik Vijeća Mario Vasilj.

  Istaknuta je inicijativa za ulazak stranaca u BiH, koja se već tri puta našla na dnevnom redu Vijeća ministara BiH, te ju je dorađenu za dnevni red sjednice u ponedjeljak 31. svibnja dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

  Također, istaknut je i početak rada mobilnog punkta za testiranje na COVID 19 u Međugorju, te najavljen plan rada za naredni period:

  • Zahtjevi za subvencioniranje doprinosa i plaća;
  • Zahtjevi za subvencioniranje kamata u komercijalnim bankama od početka izbijanja korona krize.
  • Pokrivanje Hot spota sa ograničenim WI – FI pristupom na određenim lokacijama u Međugorju, te postavljanje bilborda s pozdravnim porukama na ulascima u Međugorje.
  • Pokretanje web stranice Udruge

  Iskazana je velika zabrinutost zbog ne izglasavanja odluke o ulasku stranaca u BiH na osnovu:

  • Negativnog antigenskog ili PCR testa ili
  • Potvrde o cijepljenju ili
  • Potvrde o preboljeloj bolesti COVI 19.

  Obljetnica Ukazanja je za manje od mjesec dana, a trenutna situacija je zabrinjavajuća.

  Trenutno je za ulazak u BiH na snazi odluka iz rujna 2020. godine koja omogućava ulazak samo osobama sa negativnim PCR testom, što je neprihvatljivo.

  Od Vijeća ministara zahtijevamo donošenje odluke kako je traženo u našoj inicijativi.

  U protivnom, bit ćemo primorani na organizaciju prosvjeda i tužbi, obzirom da je opstanak nas koji radimo u turizmu, hotelijerstvu, ugostiteljstvu, kao i drugim srodnim branšama vrlo upitan. Ne radimo 18 mjeseci i svako odugovlačenje s liberalizacijom ulaska u BiH pospješuje našu bržu propast.

  S druge strane, kakvu poruku šaljemo svijetu ukoliko ne dopuštamo nesmetani ulazak osobama koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID 19? – pitaju se iz UTHIS-a.

  Podijeli objavu