Naslovnica POLJOPRIVREDA Poljoprivrednici odustali od današnjeg prosvjeda

Poljoprivrednici odustali od današnjeg prosvjeda

Podijeli objavu

Iako su ranije poljoprivrednici iz BiH za danas najavili blokiranje granica i institucija, jer Vijeće ministara BiH nije usvojio odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Europske unije na razdoblje od dvije godine, poljoprivredni proizvođači su ipak odlučili nadležnima dati još jednu priliku.

Kako kažu, ratari će, umjesto blokade granica, otići pred  institucije BiH u Sarajevu i tražiti još jednom da nadležni odluče o usvajanju ove odluke, koja bi podrazumijevala da se na uvoz rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 posto plus prelevmani od 1,5 KM po kilogramu uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je za “Nezavisne” kako budući da se proljetna sjetva odužila, poljoprivrednici ocjenjuju da im je važnije zasijati svoje površine nego da idu na prosvjed.

“Obećanje koje smo dobili od Milorada Dodika, predsjedatelja Predsjedništva BiH, koji nam je obećao da će srpski predstavnici u državnim institucijama blokirati usvajanje proračuna ukoliko se ne postigne dogovor o uvođenju zaštitnih mjera, ohrabrilo je predstavnike poljoprivrednika da odustanu od prosvjeda”, kazao je Marinković.

Dodao je kako je mišljenja da Vijeće ministra BiH sigurno ni na sljedećem zasjedanju neće donijeti odluku koja će ići u korist poljoprivrednih proizvođača, te da ipak bez prosvjeda neće ništa uraditi, odnosno usvojiti spomenutu odluku.

“Ukoliko u skorije vrijeme ne bude usvojena ova odluka, mi ćemo tražiti i smjenu ministara u Vijeću ministara, jer se prema nama ponašaju kao prema građanima trećeg reda, jednostavno ne doživljavaju ni nas ni naše probleme ozbiljno i naravno da ćemo morati tražiti određene pomake za nas, jer je očigledno da ovako više ne može”, zaključio je Marinković.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalne udruge poljoprivrednika Semberije i Majevice, naglavaša kako prosvjeda ipak neće biti, ali da će biti održan sastanak svih udruga poljoprivrednika u BiH u Sarajevu.

“Mi ćemo vjerojatno imati tijekom dana konferenciju za tiska pred institucijama BiH, tražiti da sjednemo s nadležnima i da riješimo ovo pitanje. Ako ne nađemo razumijevanje za 10 do 15 dana, onda idemo u totalnu blokadu granica, ali i institucija”, kazao je Bakajlić.

Da će ratari dati još jednu priliku Vijeću ministara BiH da uvede zaštitne mjere, potvrdio je i Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH.

“Prosvjedi koji su bili zakazani za danas neće biti, ali predstavnici svih udruga poljoprivrednika iz BiH će se danas sastati ispred zajedničkih institucija, gdje će održati konferenciju za medije i tražiti od Vijeća ministara da još jednom razmisli o svojoj oduci”, kazao je jučer Bićo.

Dodao je da će oni tražiti da se predlože zaštitne mjere i za zemlje CEFTA.

Podsjećamo, Viječe ministara BiH je 22. trabnja po četvrti put odbilo usvojiti odluku o uvođenju prelevmana i carina na rashlađeno goveđe i svinjsko meso.

Za ovu odluku tada su glasovali samo ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH, dok su ministri iz Federacije BiH odbili usvajanje takve odluke bez obrazloženja – pišu Nezavisne.

Podijeli objavu