Naslovnica POLITIKA Dom naroda PFBiH  Vijeću ministara BiH uputio prijedloge za spas ovogodišnje...

Dom naroda PFBiH  Vijeću ministara BiH uputio prijedloge za spas ovogodišnje turističke sezone

Podijeli objavu

Svjesni činjenice da se sektor turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine od izbijanja epidemije koronovirusa među prvima našao na udaru te da je prošlogodišnja turistička sezona i u Federaciji BiH najvećim dijelom propala, izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na prijedlog predsjedatelja ovog doma Tomislava Martinovića, na ovotjednom zasjedanju usvojili su Zaključak s prijedlozima za spas ovogodišnje turističke sezone.

Zaključak je upućen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine od kojeg je zatražena žurna izmjena postojeće odluke kojom je u uvjetima pandemije koronavirusa reguliran ulazak stranaca u BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH od Vijeća ministara BiH zatražio je da se izmjenom postojeće odluke nesmetan prelazak granice osigura za tri kategorije stranaca.

U prvu spadaju oni koji imaju negativan PCR ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Druga kategorija kojoj bi također trebalo osigurati ulazak u BiH su stranci koji su preboljeli Covid- 19 te za to imaju dokaz, odnosno potvrdu koja nije starija od šest mjeseci, dok u treću kategoriju spadaju oni koji su se cijepili protiv infekcije Covida-19 i za imaju odgovarajući potvrdu.

Bez predloženih izmjena odluke o načinu prelaska granice BiH turističkom sektoru u Federaciji BiH kao i BiH prijeti potpuni kolaps, naglasili su prilikom donošenja Zaključaka upućenih Vijeću ministara BiH, izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izmjene koje su predložili stramaju razumnim jer bi se njihovim donošenjem uz zaštitu zdravlja stanovništva , pomoglo gospodarski izuzetno važnom sektoru turizma od kojeg žive i brojni stanovnici Federacije BiH.

Prilikom donošenja Zaključaka s ciljem spasa predstojeće turističke sezone, izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, vodili su se mjerama koje su donijele zemlje okruženja te bi Vijeće ministara BiH prihvaćanjem njihova prijedloga, uskladilo mjere prelaska granice BiH sa susjednim i zemljama regije.

Brotnjo.info

Podijeli objavu