Naslovnica POLITIKA Od Vijeća ministara BiH zatraženo da se cijepljenim i onima koji su...

Od Vijeća ministara BiH zatraženo da se cijepljenim i onima koji su preboljeli koronu omogući ulazak u BiH

Podijeli objavu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na danas održanoj 10. redovitoj sjednici uz ostalo, raspravljao je i o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH kao i prijedlogu mjera i preporuka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva F BiH na suzbijanju širenja zaraze Covidom- 19.

Prema informaciji koju je sačinio Krizni stožer zaključno s 26. travnja, u Federaciji BiH 4781 osoba preminula je od posljedica zaraze koronavirusom.

Iako Federacija BiH s početkom mjeseca bilježi pad broja oboljelih, prostora za opuštanje nema, istaknuto je prilikom rasprave koja je završila usvajanjem Zaključaka koji će biti upućeni Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH. Cilj im je uskladiti mjere zaštite na cijelom području Federacije BiH te pomoći oporavku turizma, izmjenom postojećih odluka koje se odnose na prelazak granice BiH, a koje bi trebale biti usklađene s mjerama zemalja okruženja.

Prvim zaključkom kojeg je danas usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Vladi Federacije BiH predleženo je da u dogovoru i u suradnji sa županijskim, odnosno Vladama kantona, pristupi izradi zajedničkog pravnog akta kojim će se regulirati postupanja u aktiviranju zaštitnih mjera koje će se donosti na temelju sedmodnevne incidence hospitaliziranih od infekcije Covid- 19.

Drugim zaključkom od Vijeća ministara BiH zatražena je izmjena postojeće odluke o ulasku stranaca u BiH na način da im se omogući ulazak uz negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrdu da su preboljeli Covid- 19 koja nije starija od šest mjeseci ili potvrdu o obavljenom cijepljenju protiv Covid -19 infekcije.

U raspravu o informaciji o Covid-u 19 uključio i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BIH Tomislav Martinović. Njegova poruka je da se umjesto politiziranja krize zbog koronovaruisa za koju u Federalnom kriznom stožeru kažu da je najveća zdravstvena kriza u proteklih 100 godina, energija uloži u upozoravanje na opasnosti koje nosi zaraza te važnost poštivanja mjera.

„Najprije bih izrazio sućut obiteljima preminulih od zaraze koronavirusom. Iako broj zaraženih pada i dalje je važno pridržavati se mjera. Stoga bih pozvao sve građane F BiH da se suzdrže okupljanja u događajima koji nam predstoje, od Međunarodnog praznika rada do vjerskih blagdana kako bismo izbjegli situaciju da imamo s jedne strane one koji nešto slave i raduju se, a s druge one koji tuguju za svojim najmilijima koji su preminuli od zaraze koronovirusom“, kazao je u raspravi Martinović.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je usvojio i više zakonskih rješenja. Potporu izaslanika dobili su Prijedlog zakona o stečaju, jedan od sustavnih zakona kojim se uređuju predstečajni i stečajni postupak. Izaslanici su prihvatili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava te Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

U formi Nacrta usvojeni su Zakon o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, izmjene i dopune Zakona o deviznom poslovanju kao i izmjene i dopune Zakona o lizingu. Dom naroda na istoj je sjednici, uz ostalo, prihvatio i više odluka o zaduženju s međunarodnim financijskim institucijama, Europskom unijom kao i Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, među ostalim i za Projekt oporavka i podrške poduzećima. Izaslanici su prihvatili i Odluku o davanju suglasnosti na Financijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu F BiH za 2020. i 2021. godinu kao i Odluku o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti F BiH za 2021. godinu.

Podijeli objavu