Naslovnica GOSPODARSTVO Brzorastuće tvrtke iz Čitluka ostvarile prihod od 248,1 miljuna KM

  Brzorastuće tvrtke iz Čitluka ostvarile prihod od 248,1 miljuna KM

  Podijeli objavu

  Brzorastuće tvrtke u top 5 općina sa područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u 2019. godini su ostvarile skoro dvije milijarde KM prihoda, podaci su bonitetne agencije LRC.

  Nekako prirodno najveći broj brzorastućih tvrtki u HNŽ-a dolazi iz Mostara, čak 72. U njima je radilo 6.009 radnika koji su svojim tvrtkama donijele prihod od 1,5 milijardi KM i dobit od 196,2 milijuna KM. Ove tvrtke su bile vrlo uspješne i u izvozu koji je u spomenutoj godini iznosio 137 milijuna KM – pišu Poslovne Novine.

  Hercegovačko-neretvanska županija je treća u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti, navodi se u Strategiji razvoja ove županije za razdoblje 2017-2020. HNŽ doprinosi bruto društvenom proizvodu FBiH s 11 posto. Po ukupnom broju tvrtki koje posluju u HNŽ-a dominiraju Mostar, Čapljina i Konjic, pa zbog toga i ne čudi što se u ovim gradovima nalazi najveći broj brzorastućih tvrtki.

  Možda je malo iznenađenje da im se tu „umiješao“ i Čitluk koji je na drugom mjestu ove liste po broju brzorastućih tvrtki (26) i 1.590 zaposlenika.

  Čitlučke brzorastuće tvrtke ostvarile su prihod od 248,1 milijun KM, dobit od 25,1 miljuna i nešto veći izvoz od 26,5 milijuna KM. Iza Čitluka je Čapljina sa 16 brzorastućih tvrtki u kojima je radilo 527 uposlenika. Brzorastuće tvrtke iz Čapljine su uprihodovale 97,5 milijuna KM i svojim vlasnicima donijele 6,9 milijuna KM dobiti, a bh. izvozu doprinijele sa 12,5 milijuna KM.

  Zanimljivo je kako je u Konjicu poslovalo sedam brzorastućih tvrtki koje su zapošljavale deset više radnika nego u 16 brzorastućih tvrtki iz Čapljine. U konjičkim brzorastućim tvrtkama plaću je primalo 537 zaposlenika. Te tvrtke su imale prihod od 52,4 miliijuna KM, dobit od 1,9 miliijuna KM i izvoz od 10,7 milijuna KM. I na posljednjem mjestu ove mini top liste je Stolac u kojem su u 2019. godini poslovale samo dvije brzorastuće tvrtke sa 68 uposlenih. Obje se mogu pohvaliti prihodom od 3,5 milijuna KM i dobiti od 94.625 KM. Izvozom se nisu bavile.

  Kada pišemo o brzorastućim trtkama koje su svugdje u svijetu, pa tako i u BiH generator razvoja jedne ekonomije uvijek se pitamo ko su i čime se bave. Najbrže rastuća tvrtka u Mostaru, pa samim tim i u cijelom HNŽ-a je GM logistics koja je po CAGR-u (složenoj godišnjoj stopi rasta) rasla za 650 posto. Osnovna djelatnost ove tvrtke je transport i skladištenje robe.

  Najbrže rastuća tvrtka iz Čitluka je Energetic Electronic sa rastom po CAGR-u od 50 posto, a bavi se proizvodnjom električne energije.

  Najbrže rastuća tvrtka u Čapljini je Agroherc LTD s rastom od 192 posto. Agroherc LTD se bavi proizvodnjom i prodajom voća i nekako se čini da je njezin vlasnik uradio najbolju i najprirodniju stvar koja se očekuje od jednog hercegovačkog gospodarstvenika – iskoristio je povoljnu klimu zbog koje mnogi Hercegovini nazivaju drugom Kalifornijom. Ovo je zaista pravi primjer i spoj ugodnog s korisnim jer nema te biljke koja ne uspijeva u Hercegovini i samo je potrebno malo truda i ulaganja da se od proizvodnje i prodaje voća ostvari odličan profit.

  Najbrže rastuća tvrtka u Konjicu je PD Geobiro s rastom od 85 posto po CAGR-u. Ova firma se bavi geodetskim uslugama i projektovanjem. Firma Selimić d.o.o. je najbrže rastuća firma u Stocu s rastom od 91 posto, a bavi se prodajom voća i povrća na veliko.

  Najdominantnija djelatnost najbrže rastućih u HNŽ-a je nespecijalizirana trgovina na veliko i u toj djelatnosti posluje sedam preduzeća. Na drugom mjestu su tri djelatnosti sa po četiri najbrže rastuće firme (cestovni prevoz robe, gradnja stambenih i nestambenih zgrada i računarsko programiranje). Među najbrže rastućim firmama u HNŽ-a su i tri ljekarne.

  Zbroj podataka otkriva kako su u top 5 općina u HNŽ-a poslovale 123 brzorastuće tvrtke u kojima je radilo 8.731 zaposlenika. Ove tvrtke su ostvarile dobit od 230,3 milijuna KM i izvoz od 186,8 milijuna KM.
  Jedna od glavnih karakteristika brzorastućih tvrtki su kvalitetan tim i snažna organizacijska kultura zaposleniika, ali i kvalitetni i pouzdani informacijski alati i zaštićeno intelektualno vlasništvo. Sve to je dovoljno da se brzorastuće tvrtke pozicioniraju među one koje će se prve naći na oku velikim poduzećima i investitorima koje traže baš takve tvrtke s kojima će ostvariti kvalitetno partnerstvo bilo da je riječ o dobavljanju roba ili uslugama. Činjenica je da brzorastuće tvrtke generiraju značajne pozitivne novčane tokove ili zaradu koji se povećavaju znatno bržim stopama od ukupne ekonomije – zaključuju Poslovne Novine.

  Podijeli objavu