Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Iz tiska izašla knjiga “Hidronefroza – jučer, danas, sutra”

  Iz tiska izašla knjiga “Hidronefroza – jučer, danas, sutra”

  Podijeli objavu

  U izdanju Medicinske naklade iz tiska je izašla knjiga “Hidronefroza – jučer, danas, sutra” koju potpisuju doc.dr.sc
  Vlatka Martinović, doc.dr.sc. Vajdana Tomić, doc.dr.sc. Aleks Finderle i dr.med. Valentina Lasić.

  Anomalije i malformacije mokraćnog sustava su česte i pojavljuju se u 6 do 10% živorođene djece te su vodeći razlog konačnog zatajenja bubrega djece. Nastaju zbog genetskih mutacija i/ili čimbenika okoline koji utječu na embrionalni razvoj mokraćnih organa. Većina urođenih mana mokraćnih organa dijagnosticira se već prenatalno prilikom redovitih ultrazvučnih pregleda trudnica. Pravilna obrada te djece prije i poslije rođenja može spriječiti napredovanje u konačno zatajenje bubrega. Najčešće su zastupljeni hidronefroza i vezikoureteralni refluks.

  Odavno je definirano i prihvaćeno kako hidronefroza predstavlja patološki entitet određen dilatacijom kanalnog sustava bubrega, razinom razvijenosti parenhima i funkcionalnog oštećenja, a podlogu čini stenoza pijeloureteralnog spoja. Međutim ni danas nisu postavljeni kriteriji po kojima bi se stanje bubrega s takvim promjenama kanalnog sustava i parenhima moglo ocijeniti patološkim tako da još uvijek u tome nema suglasnosti što ukazuje na kontroverzne procjene i stavove. Premda postoje brojna znanstvena i klinička istraživanja ostaju nedoumice u pristupu djeci s hidronefrozom. Hidronefroza može ostaviti trajne posljedice na funkciju bubrega, osobito ako nije na vrijeme prepoznata.

  Prepoznavanje i razrješavanje opstrukcije normalnom protoku mokraće primarni je zadatak dječjeg urologa, a klinički pristup, koji i dalje predstavlja kontroverznu temu, ovisi o kliničkoj slici. Upravo u knjizi “ HIDRONEFROZA, jučer, danas, sutra” prikazano je kroz povijest razmišljanje brojnih autora o dijagnostici i liječenju hidronefroze. Zanimljivo je vidjeti, kako ni najveći stručnjaci nisu mogli naći zajedničke stavove oko činjenica vezanih za hidronefrozu kod djece. Nakon iscrpnog pregleda literature i prikaza iskustava vrhunskih stručnjaka, zaključujemo da u budućnosti možemo očekivati nove stavove u dijagnostici i liječenju hidronefroze kod djece.

  Knjiga “HIDRONEFROZA, jučer, danas, sutra” pomoći se svim onim zainteresiranim čitateljima koji nastoje pronaći odgovore na svoja pitanja kada i na koji način se pristupalo dijagnosticiranju i liječenju hidronefroze kod djece u jučer, koje se smjernice primjenjuju danas, i koliko sve napisano nam može pomoći u razumijevanju sutra.

  Predstavljanje će biti upriličeno uskoro.

  Brotnjo.info

  Podijeli objavu