Naslovnica GOSPODARSTVO Fizičke i pravne osobe iz BiH u 2020. godini iznijele skoro 2...

  Fizičke i pravne osobe iz BiH u 2020. godini iznijele skoro 2 milijarde KM!

  Podijeli objavu

  Tvrtke su iz BiH tijekom prošle godine, kada se naše, ali i globalno gospodarstvo  borilo s teškom financijskom krizom izazvanom virusom korona, iznijele gotovo 1,95 milijardi maraka u raznim valutama.

  Kako je “Nezavisnim novinama” potvrđeno iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, najviše novca na izlazu iz BiH evidentirano je u eurima. Konkretno, izneseno je 796.165.246 eura, što bi u konvertibilnim markama iznosilo 1.557.163.873 KM.

  Velika suma novca izašla je i u švicarskim francima – pravne osobe iznijele su 88.685.034 franka (156.066.947 KM). Kada je riječ o kunama, izneseno ih je 318.146.190, što bi u markama bilo 82.013.951 KM.

  Naše marke nisu visoko na ljestvici valuta koje su prošle godine iznesene iz BiH, jer ih je otišlo tek nešto više od 10 milijuna.

  Zanimljivo, iz BiH su, uz ostale valute, lani iznošene i značajne svote australijskih te kanadskih, odnosno američkih dolara, a preko granice su izlazili i kineski juani, te češke, danske, norveške i švedske krune.

  Na popisu su i britanske funte, ali i mađarske forinte, japanski jeni, ruske rublje, te turske lire i srpski dinari.

  Za razliku od pravnih osoba, građani su tijekom prošle godine iznijeli znatno manje sume novca. Fizičke osobe su, naime, iznijele 194.166 maraka, 851.865 eura, te 34.000 američkih dolara.

  Sve ove sume, međutim, nisu konačne jer se pri iznošenju manjih količina novca iz BiH one ne moraju prijavljivati.

  Iz UNO BiH pojašnjavaju kako fizičke osobe u putničkom prometu s inozemstvom preko graničnog prelaza mogu prenijeti iznos gotovine veći od 10.000 eura, ali uz predočenje odobrenja Ministarstva financija Republike Srpske ili Ministarstva financija Federacije BiH.

  Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu koji je moguće dobiti na svim međunarodnim graničnim prelazima od carinskih službenika, ili preuzeti sa internet stranice www.uino.gov.ba.

  Nakon popunjavanja obrasca, on se predaje cariniku koji je na zahtjev putnika obvezan  jedan ovjeren primjerak vratiti putniku koji je prijavio gotovinu, čekove ili druge vrijednosne papire.

  “Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni su to prijaviti carinskom tijelu na svakom graničnom prijelazu u Bosni i Hercegovini”, rekli su za “Nezavisne novine” iz UNO BiH.

  Podijeli objavu