Naslovnica Povijest Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta, prije nekoliko godina posjetili smo...

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta, prije nekoliko godina posjetili smo Auschwitz [FOTO]

Podijeli objavu

Na današnji dan, 27. siječnja 1945. sovjetske jedinice ušle su u najzloglasniji i najveći nacistički logor Auschwitz u Poljskoj te se ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U tom logoru i mučilištu nevinih život je izgubilo više od milijun ljudi od kojih su 90 posto bili Židovi. Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se u europskim zemljama u kojima je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, a od čega oko 31 milijun civila što se nije dogodilo nikada prije u povijesti ratova.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela službenu Rezoluciju o obilježavanju toga dana. Rezolucija apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta. Također, Rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprječavanju genocida u budućnosti.

Rasistički progon i istrebljenje Židova, Roma i drugih takozvanih nearijevskih rasa, političkih neistomišljenika, invalida, homoseksualaca i ratnih zarobljenika, koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila diljem Europe, mračna je strana povijesti s trajnim posljedicama. Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele odaje se počast milijunima nedužnih žrtava te upozorava na opasnost rasne mržnje.

Portal Brotnjo.info donosi fotografije iz Auschwitza koje su nastale prilikom naše posjete ovome mjestu prije 4 godine.

Kompleks se sastojao od tri glavna kampa: Auschwitz I., administrativni centar, Auschwitz II. (Birkenau) kamp za istrebljivanje, i Auschwitz III. (Monowitz) radnički kamp te još 45 satelitskih logora.

Među najpotresnijim scenama prilikom posjeta svakako su one iz Birkenaua gdje su zatvorenike ubijali, a potom ih spaljivali u pećima.

 

Podijeli objavu