Naslovnica GOSPODARSTVO UTA uputila zahtjev za žurno otvaranje granica BiH

  UTA uputila zahtjev za žurno otvaranje granica BiH

  Podijeli objavu

  Jučer je održana žurna telefonska sjednica Upravnog odbora UTA BiH, Udruženja turističkih agencija Bosne i Hercegovine na kojoj je usuglašeno da se pošalje zahtjev prema Vijeću ministara o žurnom otvaranju granica Bosne i Hercegovine.

  U zahtjevu upućenom predsjedatelju Vijeća ministara BiH stoji:

  Gubici su ogromni, hoteli zjape prazni (osim u Neumu, koji je zahvaljujući nemogućnosti putovanja van granica BiH, pun). Početak je srpnja i umjesto da smo svi u punom pogonu, više-manje svi sjedimo u svojim uredima ili kućama.

  Svima je jasno da nam je, zbog pogoršane epidemiološke mjere (bez obzira što to zaista značilo), donesena nepravedna odluka da se do daljnjega ne dopusti građanima BiH putovati u zemlje EU (čast iznimkama).

  Ali smatramo da, bez obzira na načinjenu nepravdu, moramo učiniti prvi korak i dopustiti građanima EU, Švicarske i Kine, te eventualno još nekim zemljama obzirom da naša tržišta sežu i dalje, ulazak u našu zemlju pod istim uvjetima kao što je to bilo i prije proglašenja pandemije zbog COVID 19, vodeći se pri tome i epidemiološkim stanjem u tim zemljama.

  Otvaranjem granica i uz najavljeni postojeći booking za kolovoz/listopad 2020. sezona se ne može spasiti u cijelosti, ali se može poslati poruka za 2021. godinu da je BiH sigurna destinacija. Na ovaj način bi se spasila mnoga radna mjesta koja su sada upitna, jer svako je odlaganje odluke za nas veliko. Turističko – ugostiteljske, prijevozničke i hotelijerske kompanije su na rubu stečaja.

  Stoga Vas u ime struke i udruženja molimo da donesete žurne odluke:

  1. Omogućiti nesmetan ulazak u Bosnu i Hercegovinu, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera za građane EU, Švicarske konfederacije i Narodne republike Kine, kao najvećih tržišta s kojega dolazi velika većina turista u našu zemlju najkasnije do 08. 07. 2020. godine;

  2. Omogućiti ulazak na osnovu propisanih dokumenata i potpisanih sporazuma prije proglašenja pandemije COVID 19, odnosno s važećom putovnicom ili osobnom kartom.

  Sa svoje strane ćemo u vozilima, hotelima i objektima u kojemu će boraviti turisti ispoštovati sve zakonom propisane epidemiološke mjere, kako bi mogućnost zaraze u samom turističkom odredištu sveli na minimum.

  U očekivanju Vašeg odgovora i pozitivnog rješenjem naše zamolbe, srdačno Vas pozdravljamo.

  Upravni odbor UTA.

  Zoran Bibanović, predsjednik

  Davor Ljubić, član UO

  Podijeli objavu