Naslovnica DRUŠTVO Martinović: Novi lijek povodom Svjetskog dana multiple skleroze na listi Zavoda zdravstvenog...

Martinović: Novi lijek povodom Svjetskog dana multiple skleroze na listi Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH

Podijeli objavu

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH unatoč posljedicama pandemije korona virusa i smanjenim sredstvima od doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje što čini 80% sredstava potrebnih za financiranje usluga i lijekova iz nadležnosti Fonda solidarnosti će nastojati i dalje osiguravati kontinuitet u liječenju pacijenata svim lijekovima sa liste, a samim tim i lijekovima za liječenje multiple skleroze, kako lijekovima prve linije tako i inovativnim lijekovima dokazane kliničke efikasnosti, djelotvornosti i siguranosti.

Pored injekcijskih oblika lijekova koji su bili zastupljeni u velikoj mjeri u ranijem razdoblju pacijentima su sada dostupni i lijekovi oralne forme što predstavlja dodani komfor i utječe na kvalitetu života pacijenta oboljelih od ove teške bolesti – doznajemo od dr.sc. Vlatke Martinović, direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

“Nakon što smo prošle godine osigurali lijekove koji se primjenjuju svakih 6 mjeseci, od iznimne je važnosti olakšati našim pacijentima i način uzimanja terapije jer do sada svi lijekovi za liječenje multiple skleroze su bili u obliku injekcija što je invazivan način aplikacije, stresan i neugodan za pacijente, a sada sa nabavkom lijeka u obliku tableta će biti lakša primjena našim pacijentima.

Multipla skleroza bolest je s tisuću lica, oboljele dovodi do invalidnosti i ovisnosti o drugima, a pravodobni početak liječenja jedan je od najjačih aduta u borbi protiv nepovratnih posljedica ove bolesti. Stoga je pravodobno uzimanje lijekova odmah nakon postavljanja dijagnoze ključno kako bi se usporila progresivnosti i nastanak težih invaliditeta, koje u konačnici sve nas košta puno više.

Kontinuirano ulažemo napore kako bi nadležene institucije osigurale više sredstava iz proračuna FBiH za financiranje usluga i lijekova iz nadležnosti fonda solidarnosti što bi omogućilo ne samo korištenje svih suvremenih lijekova s Liste, nego i lijekova iz grupe imunomodulatora, što bi pomoglo realizaciju zacrtanog cilja Zavoda da imunomodulatorna terapija bude blagovrememo dostupna svim pacijentima koji imaju stručno-medicinsku preporuku za liječenje istim.” – zaključuje Martinović.

Brotnjo.info

Podijeli objavu