Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Objavljena sezonska prognoza: Evo kakvo nas ljeto očekuje!

  Objavljena sezonska prognoza: Evo kakvo nas ljeto očekuje!

  Podijeli objavu

  Popularna facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, koju urežuje prof. Zoran Zadro, objavila je sezonsku prognozu za predstojeće ljeto

  Analizirajući mnoge dugoročne prognoze i brojne planetarne atmosferske faktore, zatim analizirajući djelovanje hladne La nine kroz povijest na ljeta u našoj regiji, ova stranica je i službeno odlučila objaviti ljetnu sezonsku prognozu.

  Očekuje se da će u mnogim dijelovima naše regije ovo ljeto po pitanju vrućine biti drugačije od prošlog ljeta 2019., kada smo jedino u 8. mjesecu imali toplinske valove na koje se upozoravalo.

  S druge strane smo imali relativno svjež i ugodan 7. mjesec, koji zasigurno nije opravdao ime najtoplijeg mjeseca u godini.

  Također je centar “ napada “ toplinskih valova gotovo cijelo prošlo ljeto uglavnom bila zapadna, jugozapadna, srednja i sjeverna Europa.

  Ove godine, sudeći po dugoročnim prognozama bi područja, koja su prošlo ljeto imala velike probleme s toplinskim valovima mogla imati potpuno drugačiju vremensku sliku.

  Naime, za područje sjeverozapadne, zapadne i sjeverne Europe očekuje se dominacija sniženog tlaka zraka. S druge strane nad južnom, jugoistočnom i istočnom Europom imati ćemo dominaciju vruće anticiklone, ili visokog tlaka zraka.

  U ovakvim okolnostima općenito bi ljetno tromjesečje u našoj regiji trebalo biti vruće i sušno.

  Osobito se to odnosi na Jadran, Hercegovinu, Crnu Goru, veći dio Srbije, Makedonije i Grčke.

  Glavnina toplinskih valova bi našu regiju mogla pogoditi u 7. i 8. mjesecu, kada bi se moglo upozoravati na temperature od preko 35°C, lokalno do 42°C, možda i 43°C.

  Također bi opasnost od nastanka i širenja šumskih požara općenito u našem dijelu Europe mogla biti iznimno velika.

  S vrućina ćemo se prebaciti na nešto drugo, što je također tipično za ljetno doba godine, nešto o čemu će pisati i upozoravati, a to su grmljavinske oluje.

  Što se tiče ovih prirodnih, ujedno i opasnih pojava, njihova veća učestalost očekuje se na zapadu Balkana, točnije prostor sjevernog Jadrana, zatim sjeverozapadne, sjeverne kao i središnje Hrvatske, veći dio Bosne, zatim zapadne, srednje i sjeverozapadne Srbije.

  Ova područja će uglavnom biti prvi na udaru fronti sa osjetno svježijim zrakom sa sjevera Europe, koje će prekidati nizove vrućina i kreirati jake olujne procese, uz grad (tuču), olujni vjetar (moguće i nastanak tornada), lokalne bujične poplave i intenzivnu grmljavinu.

  Područja koja su navedena s najvećom mogućnošću za sušu, također će lokalno imati rijetke, ali jake grmljavinske oluje, koje će donijeti fronte sa svježijim zrakom sa sjevera i sjeverozapada Europe.

  Međutim, one će biti znatno oslabljenje, prije nego stignu do Dalmacije, Hercegovine, Crne Gore i dalje ka jugoistoku Europe, ali iako oslabljene, ipak će omogućavati stvaranje rijetkih i opasnih olujnih procesa.

  Također će pri prolasku fronti, koje će dolaskom do Jadrana biti nešto oslabljenje, postojati uvjeti za stvaranje takozvanih suhih munja i pojave prolaznog jakog i olujnog vjetra, što bi moglo uzrokovati požare katastrofalnih razmjera, ukoliko se na vrijeme ne spriječi njihovo širenje.

  Na kraju treba kazati da će ova stranica pravodobno upozoravati sve članove diljem regije na eventualna opasna vremenska iznenađenja, koja bi nam priroda ovog ljeta mogla prirediti.

  Sezona požara bi mogla biti aktivnija u odnosu na prošlu, stoga se već sada treba upozoriti na oprez s vatrom u prirodi. Ne postoji uzalud jedna stara izreka: Vatra je vjeran sluga, ali zao gospodar!!

  Ljeto kao svako i ljeto pokazati će svoje čari, a 7. mjesec bi mogao opravdati ime najtoplijeg mjeseca u godini.

  Međutim svakako treba kazati, teško da će se neki stari rekordi po vrućinama ugroziti od početka i sredine 20 stoljeća.

  Neka vrijeme pokaže hoće li se ove dugoročne prognoze i ostvariti – zaključuje u objavi prof. Zoran Zadro.

  Podijeli objavu