Naslovnica POLJOPRIVREDA Obavijest za maslinare

Obavijest za maslinare

Podijeli objavu

Cijepljenje maslina se obavlja u svrhu izmjene postojećeg sortimenta željenim sortama u uzgoju. Kod cijepljenja u svrhu razmnožavanja maslina kao podloga se najviše koristi mastrinka (Olea oleaster).

Također, ako je došlo do loma grana ili sanitarnog reza oštećenih grana, cijepljenjem pod koru formiramo novu krošnju.

U period pune vegetacije kada je cvijet razvijen pogodno je vrijeme za obavljanje ovih radova. Jako je bitno da kod cijepljenja ili navrtanja pribor koji koristimo ( nož za cijepljenje ) bude čist kako ne bi došlo do prijenosa patogena. Čišćenje se obavlja različitim dezinficijensima, poput medicinskog alkohola.

Uništavanje korova se obavlja primjenom herbicida ili košnjom korova. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja da se ponaša sukladno pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla. Ponekada mjesec svibanj zna biti bez oborina i bilo bi prihvatljivo obaviti navodnjavanje u manjim obrocima.

Folijarna gnojidba u svibnju po završetku cvatnje sa primjenom vodotopivih gnojiva na bazi mikroelementa bora i cinka osigurava oplodnju maslina. Formulacija u primjeni je ovisna o proizvođaču ili postotku udjela elemenata. Kod folijarne gnojidbe je isto jako bitna čistoća sapnica raspršivača kako bi aplikacija bila što efikasnija. Kod zaštite maslina pesticidima čistoća sapnica je isto važna.

Zaštita maslina u svibnju se obavlja od maslinovog moljca ( Prays oleellus ), jednog od glavnih štetnika maslina koji zapreda i izgriza cvjetove, te plodove, a na lišću pravi hodnike. Ima tri generacija. Zaštita se obavlja sa preparatima na bazi dimetoata, diazinona i dr. Biološki insekticid poput Bacillus thuringiensis var. Berliner subsp. Kurstak, koristi se kod suzbijanja ovog štetnika u fazi ličinke.

Drugi štetnik u svibnju je maslinova buha ( Dacus oleae ) koja je štetnik cvijeta, te ploda i ima tri generacije. Štete su različite, jer se ne javlja svake godine u istom intenzitetu pojave. Zaštita se obavlja sa preparatima na bazi aktivnih tvari kao i kod pojave maslinova moljaca. Kod redovitog pojavljivanja maslinove buhe važno je ukloniti zaražene grančice i spaliti.

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma u agro-centrima.

dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agro, mr.sc. Marija Prlić dipl.ing.agro / FAZ.ba

Podijeli objavu