Naslovnica GOSPODARSTVO Top 10 kompanija: Elektroprivreda HZHB ostvarila 489 milijuna KM prihoda u 2019....

  Top 10 kompanija: Elektroprivreda HZHB ostvarila 489 milijuna KM prihoda u 2019. godini

  Podijeli objavu

  Prošla 2019. godina bila je uspješna za većinu najvećih kompanija u Federaciji BiH, a poredak ukupnom ostvarenom prihodu nije se značajno promijenio u odnosu na godinu ranije.

  Portal Klix.ba objavio je službene podatke Financijske-informatičke agencije (FIA) koje su danas objavile bonitetne kompanije LRC i Bisnode.

  Na prvom mjestu i dalje je naftni gigant Holdina (1,31 milijarda KM), drugi je trgovački lanac Bingo (1,24 milijarde KM), a treću poziciju drži i dalje Elektroprivreda BiH (1,1 milijarda KM).

  Na četvrtom mjestu i ove godine je zenički Arcelormittal (739 milijuna KM), a to je ujedno i jedina od top 10 kompanija koja u prošloj godini nije pozitivno poslovala.

  Na petoj poziciji je Boreas iz Kreševa (550 milijuna KM), zastupnik Heinkena, Karlovačkog piva, kao i brojnih brendova alkoholnih i bezalkoholnih pića.

  Slijedi još jedna naftna kompanija – G-Petrol Sarajevo (529 milijuna KM). Dominaciju trgovaca naftom nastavlja Hifa-Oil na osmoj poziciji (519 milijuna KM), slijedi Petrol Oil Company (510 miliona KM).

  Listu deset najvećih kompanija u Federaciji BiH u prošloj godini zatvaraju dvije kompanije s većinskim vlasništvom Vlade Federacije BiH – Elektropivreda HZHB (489 milijuna KM) i BH Telecom (486 milijuna KM).

  U odnosu na prošlogodišnji poredak vidljiv je izostanak ugašenog mostarskog Aluminija koji je u 2018. godini zauzimao visoku petu poziciju s prihodom od 540 milijuna KM.

  Nova kompanija u društvu najvećih po ukupnom prihodu je G-Petrol (predstavništvo Gazproma za FBiH) koji je imao nevjerovatan skok prihoda od 176 milijuna KM.

  Određen pad prihoda u odnosu na 2018. godinu imaju zenički Arcelormittal, Hifa-Oil, Petrol Oil Company i BH Telecom.

  Iz liste nije teško zaključiti da dominiraju kompanije koje se bave trgovinom, posebno one iz sektora naftnih derivata i uslugama. Osim velikih javnih kompanija za proizvodnju električne energije i zeničkog Arcelormittala, proizvodni sektor nije zastupljen – piše Klix.ba.

   

  Podijeli objavu