Naslovnica KORONAVIRUS VIDEO Od jučer registrirano devet novih slučajeva infekcije koronavirusom u HNŽ-u, od...

VIDEO Od jučer registrirano devet novih slučajeva infekcije koronavirusom u HNŽ-u, od toga 5 u Čitluku

Podijeli objavu

Devet je novih slučajeva infekcije koronavirusom na području HNŽ-a, rečeno je na press-konferenciji županijskog Kriznog stožera.

Zabilježena su dva slučaja u Mostaru, jedan u Konjicu, u Čitluku pet i u Jablanica jedan.

”Jabalnica se otvorila, no to je pod kontrolom jer je ta osoba boravila u samoizolatoriju. Čitluk je alaramantan, jer u samostanu imamo 23 časne sestre, dugo su bile zajedno i jedna veći broj njih pokazuje simptome”, rekao je dr. Nermin Avdić na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ, održanoj danas u Mostaru. Rekao je kako su 23 časne sestre u samostanu te da je jedna od njih bila na pregledu u Ljubuškom zato je na terenu i epdemiolog Ivan Vasilj iz ZHŽ-a.

”Časna sestra je bila i na duhovnim vježbama u Bijelom polju te ćemo se uključiti u taj segment i prikupiti i te informacije”, rekao je. Dodao je kako se u ovom slučaju dogodio ogroman broj kontakata, da je, jer je trajalo duže vrijeme, to teže izbrojivo. Rekao je kako su uspjeli Mostar i Konjic ”donekle staviti pod kontrolu”.

Trenutno su četiri osobe na respiratoru.

Opasna lokalna transmisija

”Oni su u nekom zadovoljavajućem stanju, i poprilično mogu reći da je ovaj broj slučajeva očekivan. No kad smo to uspjeli posložiti dogodio se skok u Čitluku koji nam zadaje veliki problem. Dva objekta su u karanteni, samostan i Majčino selo, a i druge mjere su uvedene”, rekao je dr. Avdić.

”Prikupili smo infomacije od epidemiologa s terena Doma zdravlja Mostar. Dva slučaja su u kalsterima a tri slučaja su potpuno neovisna i tu utvrđujemo kako je došlo do infekcije. Postoji mogućnost lokalne transmisije, što je opasno. No, treba nam još vremena da to utvrdimo”, komentirao je dr. Avdić stanje zaraženih u Mostaru. Neki od pozitivnih osoba na koronavirus su tek nakon 14 dana pokazali simptome i test im je bio pozitivan. Stoga je preporuka je u HNŽ da samoizolacija traje najmanje 21 dan iz sigurnosnih razloga.

Na upit o tome je li ijedan pacijent u Mostaru do sada oporavljen, dr. Avdić je rekao kako zaraženi pacijenti mogu biti pozitivni pet do šest tjedana.

”To su neki podaci koje dobijamo od Svjetske zdravstvene organizacije i zbog toga ovaj period želimo podignuti na 21 dan. Sve je još uvijek jedna velika nepoznanica ali se zahvaljujem građanima Mostara što se pridržavaju pravila i poštuju mjere zabrane kretanja’, rekao je.

Bljesak.info

[UŽIVO] Konferencija za medije Stožera civilne zaštite HNŽ 1.4.2020.

Gepostet von Radiotelevizija Herceg Bosne am Mittwoch, 1. April 2020

Podijeli objavu