Naslovnica GOSPODARSTVO Gospodarstvo čeka poteze Vlade FBiH: U HNŽ-u za tri dana 200 osoba...

  Gospodarstvo čeka poteze Vlade FBiH: U HNŽ-u za tri dana 200 osoba ostalo bez posla

  Podijeli objavu

  U samo tri dana, u razdoblju od 25. do 27. ožujka Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije zaprimila je više od 200 zahtjeva za ostvarivanje prava nezaposlenih osoba, temeljem prestanka radnog odnosa.

  “Zabrinjavajuće su najave računovodstvenih agencija o masovnim otpuštanjima po nalogu svojih klijenata. O tome koliko se o ekstremnim brojkama radi govori i podatak da se u čitavom mjesecu veljači 659 osoba javilo u evidenciju nezaposlenih naše Službe zbog prestanka radnog odnosa. Ovim informacijama želimo potvrditi opravdanu zabrinutost javnosti o opstanku gospodarstva u izvanrednim uvjetima”, kažu za Klix.ba iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

  Najteže ugostiteljima

  Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, više od 7.000 radnika je dobilo prekid ugovora o radu i najveći dio odnosi se na radnike u ugostiteljstvu, drvoprerađivačkoj industriji i oblasti tekstila.

  Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović za Klix.ba kaže kako će se ovaj broj udvostručiti ukoliko vlasti do kraja tjedna ne donesu mjere podrške gospodarstvenicima i radnicima.

  “Nemamo apsolutno nikakvih mjera Vlade FBiH koje bi na bilo koji način pomogle poslodavcima da zadrže radnike koji trenutno nisu u mogućnosti raditi zbog mjera koje je naložio Krizni stožer FBiH. Mi smo tražili da Vlada FBiH preuzme na sebe obvezu plaćanja poreza i doprinosa sljedeća tri mjeseca, i to samo za one tvrtke i preduzeća koja odluče zadržati radnike na poslu. To bi značilo da za radnika koji, na primjer, ima plaću od 1.000 KM, država preuzme onaj dio koji se tiče poreza i doprinosa, a da neto plaću isplati poslodavac. To je jedan od najboljih načina pomoći poslodavcima i radnicima kojima je potrebno da u ovim problemima barem ne brinu o tome hoće li imati egzistencijalnih problema i ostati bez zdravstvenog osiguranja. Druga od mjera jeste da se poslodavci oslobode zakonskog plaćanja poreza na dobit za 2019., da se plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu prebaci na posljednji dan u mjesecu. Tražili smo i da se izvrši jednokratna pomoć prema najugroženijoj populaciji, to jest umirovljenicima koji imaju najnižu mirovinu, u visini od 70 do 100 KM”, kaže Šatorović.

  Radnicima kojima su iz službi za zapošljavanje kazali da tek za 45 dana predaju izjavu o prekidu radnog odnosa koja im osigurava mjesečnu naknadu nakon gubitka posla, što je pogodilo ugostitelje na području Zeničko-dobojske županije, Šatorović poručuje da takve slučajeve moraju prijaviti inspekcijskim tijelima.

  “To je jedini način da imaju minimalna sredstva za život i ne trebaju prihvatati takvu situaciju. Neka se nama jave za pomoć”, dodaje Šatorović.

  Ipak, iz Saveza samostalnih sindikata vjeruju da će se do kraja tjedna stvari promijeniti na bolje, odnosno da će Vlada FBiH podržati gospodarstvenike.

  “Svaki dan znači gubljenje novih radnih mjesta. Nadam se da neće biti kasno za uvođenje ekonomskih mjera i da će se to dogoditi do kraja tjedna. Nadamo se da će to biti kvalitetne i obzirne mjere. Ukoliko se Vlada FBiH izdigne i realno sagleda stvari, mislim da ima nade za bh. ekonomiju i mogućnost da se naša zemlja nakon pandemije nastavi boriti s drugim problemom, a to će biti ogromna recesija. Ako svi budemo na istom fonu, iz toga ćemo izaći kao pobjednici”, govori za Klix.ba Šatorović te dodaje da su vlasti u RS-u u ovoj epidemiološkoj krizi energičnije i efikasnije djelovale, dok se FBiH bavila političkim promjenama kriznih stožera.

  Podsjećamo, svim službama za zapošljavanje u BiH proteklih dana prijem stranaka vrši se uglavnom u slučajevima ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, dakle u hitnim slučajevima. Nezaposlene osobe nisu dužne vršiti redovitu prijavu na biroe za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti, a svi rokovi za redovne prijave su prolongirani.

  Osobe kojima je prestao radni odnos, radi ostvarivanja svojih prava, mogu se javiti službama putem e-maila ili telefonskih brojeve.

  Podijeli objavu