Naslovnica KORONAVIRUS 54 osobe u HNŽ-u pozitivne na koronavirus

54 osobe u HNŽ-u pozitivne na koronavirus

Podijeli objavu

Tijekom ponedjeljka u SKB Mostar je urađeno 81 testiranje, od čega je deset pozitivnih s područja HNŽ-a, rečeno je danas na konferenciji za medije Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ u Mostaru.

”Trenutno imamo 54 pozitivna pacijenta na korona virus. Četiri su u izolacijskom bloku, jedan na kisiku, troje na respiratoru koji su u neizvjesnom stanju”, rekao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ.

Istaknuto je kako se trenutno radi na prikupljanju ostvarenih kontakata, no kako je već sada izvjesno, a kako je potvrdio i dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, da novooboljele nećemo moći svrstati u postojeće klastere.

”Od deset zaraženih pet je u Mostaru, četiri u Čitluku i jedan u Konjicu. Za Konjic i Čitluk je jasna situacija, no za Mostar je sad već izgledno da se radi o nekim novim klasterima”, rečeno je na upit o novozaraženima. Iznimno je ozbiljna situacija u Čitluku gdje su 23 osobe u samostanu i oko 60 osoba u Majčinom selu pod svojevrsnom karantenom.

Također, svećenici iz Župnog ureda u Međugorju stavljeni su u samoizolaciju. Dr. Jelena Ravlija, glavni epidemiolog SKB Mostar, istaknula je kako je formiran izolacijski punkt, između ostalog, i na odjelu Logopedije, gdje će se brinuti i o Covid porodiljama, zdravim i suspektnim trudnicama i djeci.

”Režim rada bolnice je dobrim djelom reduciran, osim Klinike za onkologiju koja radi punim kapacitetom. Radimo u smjenama, obzirom na veliki priliv onkoloških pacijenata. Cilj nam je sačuvati osoblje od rizika što postaje sve teže u situaciji nedostojeće opreme”, rekla je dr. Ravlija i istaknula kako će svi žurni pacijenti biti zbrinuti u SKB Mostar.

Bljesak.info

Podijeli objavu