Naslovnica POLITIKA Ministri HDZ-a složni u Vijeću ministara BiH

Ministri HDZ-a složni u Vijeću ministara BiH

Podijeli objavu

Danas je ministar pravde BiH Josip Grubeša poslao komentar na prozivanja srpskih prredstavnika upućenih ministru financija BiH Vjekoslavu Bevandi zbog predlaganja i usvajanja Zakona o proračuna institucija BiH za 2020. godinu na sjednici Vijeća ministara BiH 24.3.2020. godine

“Ne znam čemu prozivanja, očito razlozi nisu postojali 5.3. kada Predsjedatelj Vijeća ministara (op.ur. Zoran Tegeltija) nije glasao za Odluku o privremenom financiranju jer je želio da se usvoji Proračun. Samo 19 dana ranije kada je jednako bila pandemija i cijeli svijet je pričao o tom virusu zbog kojeg je i tada čak Italija „pala na koljena“, gospodin Tegeltija je promijenio mišljenje.

E što mu je sada sporno sa Proračunom za 2020? Iz njegovce izjave moglo bi se zaključiti da mu ne odgovaraju pozicije na kojima su institucije predvidjele određene sume novca?

Ako se ne varam već je bio ministar finacija (op.ur. Zoran Tegeltija), pa ne mogu reći da se ovdje radi o neznanju jer se podrazumijeva da zna da se po zakonu Proračun za 2020. godinu pravio prethodne godine u kolovozu. I da tada, za razlku od vremena u kojem je on promijenio mišljenjem stvarno nije bilo riječi o pandemiji.

Proračun se pravi temeljem Dokumenta okirnog proračuna koji se pravi za tri godinem a predstavlja preliminarni nacrt proračuna za narednu godinu, što je isto propisano zakonom. Jasno je da Proračun za 2020. godinu planiran je i završen 2019. godine.

Ministarstvo financija ima zakonsku obvezu da predlaže proračun, pa to što je izvanredno stanje nije opravdanje predsjedatelju Tegeltiji da se krši zakon, nego je bitnije da se svi ponašamo društveno prihvatljivo i da poštujemo zakone. Ako se traži da poštujemo policijski sat treba poštovati i Zakon o financiranju instituacija BiH.

Ili sve ili ništa, ne može se birati koji ćemo propis poštivati.

Nije ovdje samo pitanje postupanja sukladno zakonu, a da ne bude zabune, tu mislim na zakonito postupanje svog kolege Vjekoslava Bevande jer postupanje Predsjedatelja Tegeltija u ovoj situaciji bih ocijenio u najmanju ruku – nezrelim.

Kada već priča o problemu corona virusa, kako Predsjedatelj nije razmislio da je bolje da imamo puna planirana sredstva na raspolaganju, pa da se ista mogu restruktuirati na stavku na koju je to nužno, nego da imamo četvrtinu tih sredstava na raspolaganju sukladno Odluci o privremenom financiranju. Ili je Predsjedatelju sasvim u redu da institucije životare dok ne prođe virus, pa bismo onda predložili isti proračun, kao što i premijer Novalić kaže da ćemo o ekonomiji pričati kada prođe pandemija.

Stručnjaci iz ove oblasti rade ovaj dokument mjesecima, da bismo ga i izmijenili da treba, a ne treba, morali bismo odvojiti još vremena za to. Sve ukazuje na to da je ovo čisti politički potez da se zaustavi usvajanje Proračuna za 2020. godinu, da institucije ne rade normalno još neko vrijeme, ni za vrijeme pandemije, a ni poslije, koja se sramno skriva iza pustih izjava o potrebi borbe protiv koronavirusa”, priopćio je Grubeša.

Podijeli objavu