Naslovnica Povijest 16. ožujka 1999. – U Sarajevu izvršen atentat na Jozu Leutara

16. ožujka 1999. – U Sarajevu izvršen atentat na Jozu Leutara

Podijeli objavu

Danas, 16. ožujka, navršava se 21 godina od atentata koji je izvršen na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Jozu Leutara.

Toga 16. ožujka 1999. godine, u 8 sati ujutro Jozo Leutar, zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, krenuo je na posao službenim vozilom VW golf III u kojem je s njim bio službeni vozač.

Približavajući se naselju Ciglane, u blizini tadašnje zgrade Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država automobil je eksplodirao. Leutar je životno ugrožen prebačen u bolnicu Koševo, gdje je nakon 12 dana, 28. ožujka, izgubio bitku za život te preminuo u Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo.

Unatoč angažmanu velikoga broja domaćih i inozemnih istražnih tijela, uključujući i IPTF i FBI, slučaj “Leutar” do današnjeg dana nije riješen.

Jozo Leutar čitav radni vijek proveo je u policiji, a potom i u službi tadašnje državne sigurnosti. Do rata je u Sarajevu bio načelnik Kriminalističke policije, a potom zapovjednik brigade HVO-a i načelnik Odjela za poslove policije u MUP-u Herceg Bosne.

Potpisivanjem Washingtonskoga sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH imenovan je zamjenikom ministra za unutarnje poslove u Vladi FBiH.

Podijeli objavu