Naslovnica DRUŠTVO U HNŽ-u nema oboljelih od koronavirusa: Donosimo nekoliko savjeta za vašu sigurnost

U HNŽ-u nema oboljelih od koronavirusa: Donosimo nekoliko savjeta za vašu sigurnost

Podijeli objavu

”Na području HNŽ, za sada, nemamo nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa kao niti sumnjivih slučajeva koje je trebalo poslati na testiranje”, kazao je danas na tiskovnoj konferenciji dr. Nermin Avdić, dopredsjednik Kriznog stožera zaduženoga za poduzimanje mjera zaštite pučanstva od koronavirusa u HNŽ i  ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Dr. Avdić je istaknuo i to kako u HNŽ trenutačno ima 16 slučajeva koji se nalaze u preventivnom samoizoliranju zbog mogućnosti oboljenja od koronavirusa.

„Osobe koje su u samoizoliranju svakodnevno komuniciraju s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i informiraju ih o njihovu zdravstvenom stanju. Ukoliko budu imali bilo koji od simptoma virusa, poduzet ćemo daljnje mjere“, kazao je dr. Avdić dodavši i to kako je nakon pojave koronavirusa u Italiji i Hrvatskoj očekivano da se on u nekom obliku pojavi i kod nas.

Podsjetio je na to kako su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar stvoreni uvjeti za izoliranje s osam kreveta, a smještajni kapaciteti, po potrebi, mogu biti i povećani.

„Za sada nitko nije hospitaliziran u izoliranju “ zaključio je dr. Avdić pozvavši građane na pridržavanje – već u više navrata – ponovljenih uputa o ponašanju i preveniranju u svezi sa širenjem koronavirusa – priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Savjeti za vašu sigurnost

Koronavirus ne treba shvaćati olako i određene mjere opreza su neophodne.  Dodatne mjere sigurnosti uključuju:

  • Perite ruke sa sapunom i vodom barem 20 sekundi. Ovaj korak najbitniji je prije jela, kuhanja i nakon kihanja ili kašljanja.
  • Za vrijeme kihanja ili kašljanja obavezno koristite maramicu, koje se riješite odmah nakon.
  • Izbjegavajte diranje očiju, usta i nosa s neopranim rukama.
  • Izbjegavajte kontakt sa zaraženima, neovisno je li prehlada ili nešto opasnije.
  • Češće čistite predmete i stvari koji su u čestom dodiru s ljudima – poput igračaka i kvaka.
  • Ako ste bolesni, a ne zahtijevate medicinsku pomoć, ostanite doma.
Podijeli objavu