Naslovnica CRNA KRONIKA Stručnjaci na cesti: Okreću se u tunelima, ruše znakove, voze u pogrešnom...

Stručnjaci na cesti: Okreću se u tunelima, ruše znakove, voze u pogrešnom smjeru…

Podijeli objavu

Vožnja u suprotnom smjeru, okretanje nasred prometne trake, vožnja unazad u tunelu… samo su neke od vrlo opasnih situacija koje se događaju na autocestama u Federaciji.

Nisu samo vozači ti koji čine prekršaje na autocesti. Nerijetko je slučaj da pješaci i biciklisti ulaze i kreću se autocestom iako je to zakonom zabranjeno.

Svake godine se bilježi sve više vozača na autocesti, ali i sve više prometnih nesreća. Lani ih je bilo čak 235, pretprošle godine 212, a 2016. 199. Prema podacima ministarstava unutarnjih poslova, u više od 50 posto slučajve glavni krivac je neprilagođena brzina.

Kako je dionica Kakanj – Visoko najduža dionica na autocesti A-1, na njoj se dogodi najviše prometnih nesreća.

– Vozači najmanje poštuju ograničenja brzine prilikom kretanja na autocesti, a posebno se ne poštuje na mjestima gdje su niža ograničenja, upravo na mjestu izvođenja radova i na prilazima naplatnim mjestima – rečeno je za “Avaz” iz “Autocesta FBiH”.

Ugrožavanje sigurnosti

Posebno naglašavaju kako na mjestima gdje su radovi, vozači teretnih vozila ne poštuju ograničenja brzine.

Bahatost ili neznanje vozača koji čine ovakve prekršaje, pri čemu ugrožavaju i svoju i sigurnost ostalih sudionika u prometu, bilježile su nadzorne kamere Odjela za upravljanje i nadzor prometa “Autocesta FBiH”. Trenutno je u funkciji 306 kamera, a u Kontrolnom centru radi 15 operatera.

Podijeli objavu