Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Hrvatska vojska: Novo Središte za razvoj vođa nosi ime “Marko Babić”

  Hrvatska vojska: Novo Središte za razvoj vođa nosi ime “Marko Babić”

  Podijeli objavu

  U Udbini je otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić” (Vojarna Josip Jović). Središte u Udbini ustrojeno je na inicijativu ministra obrane Damira Krstičevića, prema modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran”, koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000., a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

  Polaznici su već ondje, postrojen je i prvi naraštaj dočasnika i zapovjednika, a cilj je stvoriti odlučne i spremne vođe suvremenim pristupom, na iskustvima Domovinskog rata. Imaju novu opremu, novi ustroj i tri područja obuke. Godine 2022. očekuju se i strani polaznici kada će Udbina postati centar izvrsnosti.

  Na svečanosti u Udbini bili su predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina.

  – U Domovinskom ratu Hrvatsku vojsku smo stvarali u hodu. S problemima na terenu morali smo stvoriti hrvatskog vojnika sposobnog da u cijelosti izvrši borbenu zadaću i da se, ako je moguće, vrati kući. Sigurno je da će ovo središte stvarati takve dočasnike i časnike koji će biti izvrsni zapovjednici, a o njima će i ovisiti sposobnost i spremnost Hrvatske vojske, poručio je Ante Gotovina.

  Prigodno se obratila predsjednica države i zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

  Predsjednica je rekla da se danas ne obilježava samo ustrojavanje novog nastavnog središta hrvatske vojske nego da ovaj događaj ima puno veće simboličko značenje.

  – Njime iskazujemo najveću privrženost najvećim vrijednostima Domovinskog rata koji je još jednom potvrdio povijesnu istinu, kako u ratovima ne pobjeđuje brojnost ili nadmoćna vojna tehnika, nego srce ratnika i srce vođe koji je sposoban povesti svoje suborce primjerom, a ne samo autoritetom dužnosti. Takvi iznimni pojedinci, vođe, rođeni u ratnom vihoru poput Marka Babića, čije ime nosi ovo središte, donijeli su Hrvatskoj slobodu, rekla je predsjednica i dodala da su i u najtežim trenucima znali voditi svoje vojnike i uliti im hrabrost kako bi ustrajali u borbi i podići ih na noge ku još jedan napad sve do konačne pobjede.

  Istaknula je da upravo stoga sve obrazovne institucije Hrvatske vojske nose njihova imena, kako bi novi naraštaji vojnika, dočasnika i časnika, učeći iz njihovih primjera i slijedeći ga, dostojno stupili na njihovo mjesto novih vojnih vođa.

  Predsjednica je svoj govor završila riječima “Hrvatskoj domovini uvijek vjerni”.

  HRT.hr

  Podijeli objavu