Naslovnica DRUŠTVO Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Podijeli objavu

Domovinska i iseljena Hrvatska danas obilježava 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

To je dan kada je vojno redarstvenom akcijom Oluja prije 23 godine oslobođen Knin – dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

U Kninu se održava središnja svečanost, kojoj je nazočan cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji” i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata.

Program je počeo u 6.30 sati budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. U 8:00 sati je upriličeno polaganje vijenca i paljenje svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede „Oluja ’95“.

U 08:55 u Muzeju “Oluja” bit će upriličen susret predsjednice Republike, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Svečani program na Kninskoj tvrđavi počinje u 09:45 sati. Sat kasnije krenut će  Mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

U podne će biti služena misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Podijeli objavu