Naslovnica Nekategorizirano Vlada HNŽ za plaće u zdravstvu izdvaja dodatnih 12 milijuna KM

Vlada HNŽ za plaće u zdravstvu izdvaja dodatnih 12 milijuna KM

Brotnjo.info

Podijeli objavu

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije zajedno sa suradnicima Mirsadom Šuta, tajnikom Vlade i Vladom Bevandom, županijskim javnim pravobraniteljem razgovarao je danas s predstavnicima Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u HNK/Ž.

Tijekom sastanka, predstavnici Vlade istaknuli su kako se radi o složenom pravnom i financijskom izazovu, te iznova potvrdili spremnost da zajedno s poslodavcima – upravama bolnica i domova zdravlja i ostalim dionicima zdravstvenog sustava, rade na iznalaženju načina za poboljšanjem materijalnog statusa zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu. Ponovljeno je kako Vlada, uz puno poštovanje i uvažavanje sposobnosti i odgovornosti liječnika medicine i stomatologije, traži rješenja za poboljšanjem materijalnog statusa svih djelatnika.

U otvorenom razgovoru upoznali su nazočne o tijeku pregovora koji se vode s predstavnicima druga dva sindikata, pozvavši ih da se pridruže, jer se za istim pregovaračkim stolom dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja svih djelatnika u području zdravstva. Ukazali su i na činjenicu kako je zajednički pregovarački proces definiran zakonom i jednoglasnom odlukom Vlade u koordiniranju s ravnateljima bolnica i domova zdravlja, zavoda zdravstvenog osiguranja i vladama ZHŽ i HBŽ kao suosnivačima SKB Mostar. Još jedanput su istaknuli kako se, kroz granski Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu u HNŽ, za svaku kategoriju djelatnika u sustavu zdravstva definiraju svi elementi za obračun plaća, ali i druga prava i obveze.

Također, naglasili su kako se iz godine u godinu u sustav zdravstva investira sve više sredstava, ali pri tomu materijalna prava djelatnika ostaju ista. Potkrepljujući te navode, kazali su kako su od 2012. do 2018. godine izdvajanja za zdravstvo povećana za više od 30%. Samo u prošloj godini bolnicama i domovima zdravlja iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ od ukupno 133 milijuna KM, uplaćeno je više od 107 milijuna KM, a iz županijskog proračuna više od 4 milijuna KM.

Razumijevanje zahtjeva zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu predstavnici Vlade, u ime svih poslodavaca, potvrdili su i danas iskazanom spremnošću da se, dodatnim naporima, uštedama i drugim mjerama, zdravstvenom sustavu za plaće na godišnjoj razini osigura dodatnih 12 milijuna KM.

Ukoliko bi poslodavci-uprave bolnica i domova zdravlja, također, poduzeli nužne korake racionaliziranja poslovanja, harmoniziranja primanja i druge mjere sukladno Zakonu o radu, na što su višekratno pozivani, stvorili bi se financijski preduvjeti za daljnje poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvu u sljedećem razdoblju.

Vlada je i tijekom današnjeg sastanka pozvala sve dionike zdravstvenog sustava da prihvate realne okolnosti u kojima se sustav nalazi, te da svatko da svoj doprinos kako bismo imali zdravstvo koje će moći odgovoriti svim izazovima i potrebama građana.

U tom kontekstu, dogovoreno je da se u slijedeći deset dana ponovno sastanu svi dionici zdravstvenog sustava (uprave domova zdravlja, bolnica, osnivači i suosnivači) kako bi iznova razmotrili tijek procesa pregovaranja, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Podijeli objavu