Naslovnica POLITIKA Vlada HNŽ želi na najbolji način riješiti pitanje ne za 400, nego...

Vlada HNŽ želi na najbolji način riješiti pitanje ne za 400, nego svih 4000 uposlenih u sustavu zdravstva

Brotnjo.info

Podijeli objavu

S obzirom na veliko zanimanje javnosti za proces pregovaranja sa sindikatima zdravstva, Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik prenio je medijima stav Vlade HNŽ o toj temi.

„Cijeneći kako postoji objektivna potreba da se svim uposlenima u zdravstvenim ustanovama u HNŽ poboljša materijalni status, Vlada je u više navrata jasno iskazala spremnost da, zajedno s poslodavcima-menadžmentima zdravstvenih ustanova, radi na iznalaženju rješenja za ostvarenje toga cilja.
Uz puno poštovanje i uvažavanje sposobnosti i odgovornosti liječnika medicine i stomatologije, za Vladu i menadžment zdravstvenih ustanova svaki djelatnik u sustavu zdravstva ima svoju ulogu i mjesto i nitko nije više ili manje vrijedan.

Vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti  njegovu vrijednost, ali ne može prihvatiti uporno inzistiranje jednog od tri sindikata na odvojenim pregovorima i zasebnom kolektivnom ugovoru.
Uz uvjet međusobnog uvažavanja i otvorenog dijaloga, za zajedničkim pregovaračkim stolom ima i prostora i načina da se, kroz granski Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu u HNŽ, za svaku kategoriju djelatnika u sustavu zdravstva definiraju koeficijenti za obračun plaća, ali i druga prava i obveze. Pitamo se, stoga, što se krije iza zahtjeva za odvojenim pregovorima?!

Za Vladu HNŽ, a to su prihvatila i dva sindikata potpisnika protokola o pregovaranju,  ključno je pronaći realno, provedivo i održivo rješenje za poboljšanjem materijalnog statusa uposlenika u sustavu zdravstva. Na tom tragu, Vlada je definirala pregovarački okvir, imenovala Pregovarački tim i u dobroj vjeri 26. veljače 2018. otpočela proces pregovaranja s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ/K, te Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar. Pregovori se odvijaju  planiranom dinamikom i bit će nastavljeni 12. ožujka, što jasno potvrđuje spremnost Vlade, stvarnih poslodavaca-menadžmenta zdravstvenih ustanova i tih sindikata kao socijalnih partnera za dijalog i traženje najboljih realnih rješenja.

Odbijajući potpisati protokol o pregovaranju, Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNK/Ž, kroz zalaganje za formu, evidentno želi ostvariti neke druge ciljeve.
Usprkos tomu, Vlada će kao i do sada, i dalje ustrajati na dijalogu socijalnih partnera, jer je uvjerena kako je to jedini put kojim je moguće ostvariti poboljšanje položaja uposlenih u zdravstvenim ustanovama, ali i svih o kojima Vlada treba i mora brinuti.

Stoga, Vlada iznova poziva Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ/K da se priključi pregovorima kako bi se, kroz iskren i otvoren dijalog, na najbolji način riješilo pitanje ne za 400 nego svih 4000 uposlenih u sustavu zdravstva HNŽ.

Činjenica je da je Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ/K, kao jedan od tri reprezentativna sindikata,  značajno doprinio otvaranju pitanja poboljšanja materijalnog statusa uposlenih u sustavu zdravstva. Kako bi uspjeh bio potpun, on  mora biti konkretiziran za zajedničkim pregovaračkim stolom za kojim će biti predstavnici svih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu HNŽ.

Vlada je svjesna činjenice kako je nužno napraviti još dosta ozbiljnih iskoraka kako bi se naš zdravstveni sustav stabilizirao. Nositelji tih procesa moraju biti menadžmenti zdravstvenih ustanova. Zdravstveni sustav se mora racionalizirati, primanja se moraju harmonizirati, kako bi se i na taj način otvorio prostor i za poboljšanje materijalnog statusa uposlenika i za poboljšanje zdravstvene skrbi u HNŽ” – priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Podijeli objavu