Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE ZIMSKI UVJETI Problemi u prometu u Hrvatskoj i BiH

ZIMSKI UVJETI Problemi u prometu u Hrvatskoj i BiH

Podijeli objavu

Od 09,30 sati samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, zbog vjetra.

Obilazak za ostale skupine vozila (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27) uz obaveznu zimsku opremu.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj, uključujući dionice autocesta A1 između Bosiljeva 2 i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, na državnoj cesti DC1 Pavučnjak-Karlovac-Udbina-Knin te staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3).

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca. U priobalju puše jaka, povremeno sa olujnim udarima, bura. Snijeg pada i u Slavoniji i Baranji te širem riječkom području.

U većem dijelu ostatka zemlje vozi se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme, priopćeno je iz HAK-a.

Obustavljen promet na pojedinim dionicama u BiH

Zbog intenzivnog snijega potpuno je obustavljen promet kod mjesta Previle na magistralnoj cesti M-1.8 Tuzla Srebrenik.

Snijeg je otežao i usporio seprometovanje u zapadnim, sjeverozapadnim i sjevernim dijelovima BiH, naročito na dionicama u višim predjelima, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca.

Izdvajamo magistralne ceste: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać- Bosanski Novi i Bihać- Velika Kladuša kao i magistralnu cestu M-17 kod Žepča (lokalitet kod tunela Karaula).

Mole se vozači  da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na cestama. Magla smanjuje vidljivost na dionicama u jugoistočnim dijelovima BiH. Upozorava se i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolnik.  Posjedovanje zimske opreme zakonska je obveza.

Na autocesti A-1 pretcajnim trakom prometuje se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Podijeli objavu