Naslovnica GOSPODARSTVO Iako je oslobođen trošarina, poskupio i plin za kućanstva

Iako je oslobođen trošarina, poskupio i plin za kućanstva

Večernji List

Podijeli objavu

Potrošači u Republici Srpskoj osjećaju se prevareno zbog poskupljenja plina za gotovo 18 posto, jer na potrošnju ovog energenta u kućanstvima nisu uvedene trošarine. 

Pojedini dobavljači povećali su cijenu plina za kućanstva sa 17 na 20 KM po boci, piše Blic.

“Kao što je poznato, trošarine za ceste nisu jedini faktor koji utječe na cijenu nafte i naftnih derivata, pa tako i tečnog naftnog plina. Nabavna cijena plina je porasla nekoliko puta u kratkom roku u proteklih nekoliko tjedana te su distributeri bili prinuđeni povećati cijenu plina na benzinskim crpkama”, tvrdi Zoran Berak, tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori Republike Srpske.

Građani su pak ogorčeni zbog ovoga.

“Cijena plina za automobile je skočila samo za iznos trošarina, dok cijena plina za kućanstva prati tržišna kretanja? Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da je priča o trošarinama iskorištena i za neopravdana poskupljenja. Ako ovako ostane, onda ne vidim smisao postojanja raznih udruga za zaštitu potrošača”, kaže Đorđe O. iz Banja Luke.

Podsjećamo, zakonom o trošarinama uvedena je trošarina za ceste i autoceste na tečni naftni plin, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za ceste i 0,25 KM po kilogramu za autoceste. Tako je ovaj ovaj energent poskupio za oko 0,30 KM po litri i iznosi oko 1,10 KM.

Ova trošarina dosad nije postajala, pa predstavlja značajan udar jer mnogo vozača koristi ovaj plin. Zakonodavac je, međutim, jasno rekao kako se trošarine na korištenje plina u kućanstvima ne plaćaju.

Podijeli objavu