Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Upaljen crveni Meteoalarm za područje Hercegovine!

Upaljen crveni Meteoalarm za područje Hercegovine!

Podijeli objavu

Danas se završava niz s relativno toplim danima za doba godine. Tako da će još danas u većem dijelu regije biti relativno toplo vrijeme. Temperature će se okvirno u regiji kretati od 5° C do 17° C.

Obilna kiša danas i sutra očekuje uglavnom u Crnoj Gori, jugozapadnoj Hercegovini, zapadnoj, srednjoj i istočnoj Bosni, području Jadrana, i Makedoniji, piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Tako da, kako ste već čitalI u upozorenjima od jučer i u srijedu treba očekivati od 50 do 180 mm oborine!

Lokalno bi moglo biti problema s prekomjernim količinama oborina. Uz to su povremeno moguće grmljavine.

Danas i sutra će biti vjetrovito tako da danas treba ponovno upozoriti na umjeren i jak, povremeno olujni južni i jugozapadni vjetar. U subotu na umjeren do jak sjeverozapadni i zapadni vjetar.

CRVENI METEOALARM Za područje Hercegovine prognozirana  količina padalina je između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, u planinskim područjima i do 130 litara. Olujni udari juga brzine 60 do 85 km/h.

Tijekom današnjeg dana, zatim noći na subotu i tijekom subote, obilnijeg snijega biti će u gorskim područjima Bosne, kopna Hrvatske, Crne Gore, a u subotu i u gorskom području Makedonije.

Što se tiče nizina, snijeg je uglavnom moguć na sjeverozapadu i središnjem dijelu Hrvatske, zatim sjeverozapadnoj, zapadnoj i dijelu srednje Bosne, na sjeveroistoku i istoku biti će kombinacije susnježice i kiše te snijega.

Također bi nakratko snijega moglo biti i na zapadu Srbije i nizinskim područjima sjeverne Crne Gore. Ovo se uglavnom odnosi na subotu.

Potkraj subote će se snježna granica spustiti do 600 mnv. u područjima zaleđa Dalmacije i sjevernog te zapadnog dijela Hercegovine.

Od subote će diljem regije biti hladnije.

Što se tiče razvoja vremena dalje, kratkotrajna stabilizacija vremena moguća je tokom nedjelje i dijelom u ponedjeljak.

Novo pogoršanje vremena i nove oborine očekuju se sredinom idućeg tjedna.

S tim da bi u gorju ponovno mogao pasti obilniji snijeg, snijega bi vjerojatno moglo biti u Bosni i na kopnu Hrvatske te ponegdje na zapadu Srbije.

Obilnija kiša čeka ponovno područje Jadrana, Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju gdje će jedino u gorskim područjima biti obilnijeg snijega.

Nestabilno i turbulentno i vrijeme primjereno dobu godine moglo bi se odužiti do kraja ovog mjeseca. Tako će ovaj mjesec vjerojatno zabilježiti značajan višak oborine (kiša i snijeg).

Prognoze za klimatološki početak proljeća i dalje ostaju ustrajne na hladnijoj opciji u velikom dijelu Europe.

Podijeli objavu