Naslovnica Obavijesti UPOZORENJE! Za vikend obilan snijeg i vrlo hladno

UPOZORENJE! Za vikend obilan snijeg i vrlo hladno

Podijeli objavu

Novo pogoršanje vremena koje stiže za vikend ponegdje će u Bosni i u gorskoj Hrvatskoj donijeti lokalno obilniji snijeg.

Također, snijeg ne smije iznenaditi ni područja nizinska sjeverne Hercegovine (10 do 30 cm).
Zatim jugozapada i zapada Hercegovine na oko 500 m.n.v., gdje se lokalno snježna ranica može spustiti i niže.

U planinskom području regije moguće da će pasti od 20 do 40 centimetara novog snijega.
Na obilnu kišu treba upozoriti uglavnom noćas i sutra područje Hercegovine, Jadrana, i obalna područja Crne Gore.

Vjetar će tijekom vikenda okretati na sjeverne smjerove, a na Jadranu su mogući olujni udari bure.

U nedjelju je kratkotrajno smirivanje atmosfere uz vrlo hladno jutro, tako da ponegdje u Bosni, kopnu Hrvatske i Srbiji temperature mogu ići do -15°C.

Sljedeći tjedan donosi preokret

Međutim ono na što treba skrenuti pozornost jesu vremenska događanja u sljedećem tjednu.
Naime nakon zimskog vikenda slijedi djelovanje snažne ciklone nad zapadom i jugozapadom Europe, koja će svoju dolinu pružiti prema Sredozemlju.

U ovakvim okolnostima svakako treba očekivati osjetno zatopljenje, jak, olujni povremeno orkanski južni i jugozapadni vjetar.

Osobito se to odnosi na gorska područja regije, međutim jakih, povremeno olujnih udara vjetra zasigurno će biti na Jadranu, kopnu Hrvatske, Bosni obalnim i priobalnim područjima Crne Gore i Hercegovini osobito sjevernom dijelu.

Jak i olujni južni vjetar i snižen tlak uzrokovat će pojavu plime na Jadranu, osobito početkom tjedna.
Upozorava na obilne oborine posebno odnosi na Jadran, Hercegovinu, Crnu Goru, jug Srbije, zatim zapadnu, jugozapadnu, srednju i istočnu Bosnu i jug, te jugozapad Makedonije.

Budući da će tijekom vikenda u gorju pasti obilan snijeg, a bit će ga i u nizinama regije, koje su već spomenute, jak jugozapadni vjetar donijeti će kratkotrajno, ali izraženo zatopljenje. Ovo se osobito odnosi na početak i sredinu tjedna.

U ovakvim okolnostima treba upozoriti na naglo otapanje snijega, porast vodostaja rijeka osobito manjih vodotoka. Ponajprije se to odnosi na Bosnu i Hercegovinu, zapadnu jugozapadnu i južnu Srbiju, sjever Crne Gore i gorsku Hrvatsku.

Dakle, kada imate s jedne strane jaku južinu i lokalno obilne oborine i s druge strane jače zatopljenje i naglo otapanje većih količina snijega, porast vodostaja rijeka porast vodostaja rijeka je neminovan – piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Naglo otapanje snijega uz osjetno zatopljenje uzrokovat će lokalnu pojavu odrona i klizišta, na što također treba upozoriti.

Podijeli objavu