Naslovnica POLITIKA U Međugorju održana konferencija “Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i EU”

U Međugorju održana konferencija “Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i EU”

Podijeli objavu

U Međugorju je u petak, 10. studenog, otvorena znanstvena konferencija na temu  ”Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i EU”, koja je okupila predstavnike političkog i javnog života, diplomatske predstavnike, profesore, predstavnike medija i nevladinih organizacija, a ciljna skupina konferencije su studenti bh. univerziteta i sveučilišta.

Otvaranju konferencije nazočili su, pored ostalih, načelnik NATO ureda Sarajevo general Robert Huston, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara kao i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara je istaknula važnost integracije BiH u EU i NATO. Ti putevi, naglasila je, zahtijevaju iskrenost i usuglašen stav po pitanju unutarnjh i vanjskih ciljeva jer BiH više nam vremena za greške.

– Naša budućnost je EU i moramo preuzeti odgovornost jer su ti procesi potrebni prije svega nama. Reformski put je prilika da izgradimo ekonomski stabilnu zemlju čiji će stanovnici biti pravno zaštićeni, s boljim obrazovanjem. Uz sve to nam treba mir koji nosi članstvo u NATO-u – navela je Bradara.

Suvremeni sigurnosni izazovi su po prirodi prekogranični i koordinacija je neophodna. Brojni su pokazatelji pozitivnih učinaka suradnje u prirodnim nesrećama kao što su poplave i požari – rekao je Huston.

Naglasio je da se saradnjom država razvijaju sposobnosti koje države same sebi ne mogu priuštiti jer obično nemaju resurse da riješe sve probleme.

Pohvalio je NATO vježbe u BiH naglašavajući da je prilika da se BiH brani od vanjskih utjecaja, iz ove perspektive mala, ali da su šanse od poplava i požara znatno veće, u čemu NATO daje podršku.

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH koji je organizator konferencije, Dijana Gupta je naglasila da su mladi kapacitet ove države koji moraju imati stabilniji put te da je korak na tom putu svakako članstvo u NATO-u.

Tijekom konferencije razgovarat će se i o ulozi obrazovanja u izgradnji mira, politike u BiH u procesu EU integracija te o iskustvima regije u EU procesima i ulozi civilnog društva.