Naslovnica GOSPODARSTVO Vic godine: Veliki proizvođači smilja optužuju male da su oborili cijenu!

  Vic godine: Veliki proizvođači smilja optužuju male da su oborili cijenu!

  Podijeli objavu

  Nakon ovogodišnje krize s otkupom smilja u istočnoj Hercegovini, mnogi proizvođači su zbog niske cijene od 1,30 KM sve što su proizveli dali na preradu, iako veliki proizvođači nisu uspjeli prodati ni polovinu proizvedenog.

  Iako su ovogodišnje otkupne cijene ulja također dosta niske, pa su sa ranijih preko 2.000 eura za litar spale na 700 do 1.200 eura, trebinjske destilerije i smiljari ulje koje su proizveli ne žele dati u bescijenje, te pregovaraju s kupcima, prenosi Akta.ba.

  “Najžalosnije je što cijene ulja na svjetskom tržištu nisu ovako drastično pale, već su neki proizvođači koji su proizveli litar ili nekoliko litra ulja prodavali ih jeftinijezbog sitne zarade i doveli do nezavidne situacije i velike proizvođače kojima se nije isplatilo da otkupljuju sirovinu po nekadašnjih 3,5 do pet maraka po kilogramu, tako da sada imamo situaciju da je dosta ulja na lagerima, ali smatram da će se ono ipak prodati i da ga treba držati na pristojnoj cijeni, ali u tome očekujemo i pomoć države”, kaže direktor Destilerije eteričnih ulja “Svitavac” kod Trebinja Miodrag Asanović.

  On kaže da je lošoj sezoni doprinijela i sušna godina, pa je sa vlastitih nasada od oko tri hektara, umjesto 25 do 30 tona smilja, ubrao svega šest do sedam tona, ali je vršio i otkup, pa je od svih destilata uspio prodati trećinu, dok za ostatak pregovara.

  U Centru za gazdovanje kršom Trebinje, koji su na svom zemljištu zasadili 2,4 hektara smilja, kažu da su proizveli 15 litara ulja, ali još ništa nisu uspjeli prodati.

  IZVORBrotnjo.info
  Podijeli objavu