Naslovnica CRNA KRONIKA Deseta obljetnica stradavanja vatrogasaca na Kornatima

Deseta obljetnica stradavanja vatrogasaca na Kornatima

Podijeli objavu

Najveća mirnodopska nesreća od Hrvatske državnosti, Kornatska tragedija dogodila se na današnji dan prije deset godina kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu.

Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog.

Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik – Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a još sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu – od kojih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb (Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević) koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, dana 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin.

Obitelji već puno desetljeće traže istinu za poginule na Kornatima. Službeno objašnjenje za tragediju i nestanak toliko mladih života je tzv. ‘eruptivni požar’, a maratonsko suđenje za ovu nesreću traje već nekoliko godina i ne nazire mu se kraj.

Danas će tužna obljetnica biti obilježena posjetom otoku na kojem su nastradali, a uz obitelj i prijatelje biti će i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.