Naslovnica CRNA KRONIKA Požar u Biletićima više od 7 sati gasilo 16 vatrogasaca

Požar u Biletićima više od 7 sati gasilo 16 vatrogasaca

Podijeli objavu
Foto: A.I.

Tijekom protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije zabilježeno je 18 požara, od toga 6 na području Mostara, 7 na području Čapljine, 2 na području Čitluka, te po jedan u Stocu, Neumu i Jablanici.

Čitlučki vatrogasci su jučer u vremenu od 13:50 do 21:00 sat intervenirali  u Biletićima gdje je gorila trava, smreka i nisko raslinje. Ovaj požar je gasilo 16 vatrogasaca s dva vozila.

Sinoć u vremenu od 20:45 do 21:55 imali su intervenciju i u Služnju gdje je požar zahvatio travu i nisko raslinje.

UPOZORENJE: Ne palite vatru na otvorenom prostoru!

Zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, upozoravamo stanovništvo kako je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre, odnosno korištenja plamena, na otvorenom prostoru. Sezona požara odnosno povećane opasnosti od nastanka požara traje do 31.  listopada tekuće godine. Apeliramo svima da se pridržavaju zakonskih odredbi te ne pale vatru na  otvorenom prostoru, a pogotovo da istu ne ostavljaju bez nadzora!

Nepromišljenim ponašanjem možete uništiti prirodu i okoliš, a nepažnja imati velike posljedice.

Osobito je zabranjeno spaljivanje za vrijeme vjetrovita vremena, a za vrijeme spaljivanja potrebna je  stalna nazočnost izvršitelja spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara, sve do potpunog  završetka procesa gorenja.

Vatrogasna postrojba Čitluk ne izdaje odobrenja za paljenje vatre na otvorenom prostoru.

U iznimnim situacijama, Vatrogasna postrojba može odobriti paljenje vatre na otvorenom prostoru,  ali uz organiziranu nazočnost vatrogasaca.

S obzirom da je vrlo važno što ranije uočavanje požara, u slučaju nekontroliranog širenja vatre  potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili operativni centar Civilne zaštite na broj 121.

Ukoliko uslijed paljenja vatre nastane požar koji bi za posljedicu imao veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, napominjemo kako je za odgovorne u skladu sa zakonom predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost – priopćeno je iz Vatrogasne postrojbe Čitluk.