Naslovnica POLITIKA Šaćir Filandra: Kolinda Grabar Kitarović ima zadatak praviti negativan imidž o BiH

Šaćir Filandra: Kolinda Grabar Kitarović ima zadatak praviti negativan imidž o BiH

Podijeli objavu

Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao je za N1 da je zadatak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović praviti negativan imidž o BiH.

Filandra je komentirao i zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se danas, podsjećamo, održava u Sarajevu.

Od dužnosnika obje zemlje često čujemo kako su odnosi dvije zemlje prijateljski, a da li je to zaista tako, Filandra je kazao: “U skali međusobnih međunarodnih odnosa jesu prijateljski i dobri odnosi, nema velikih problema, nema isključenja, ali ti odnosi su u jednom stagnirajućem stanju. Oni se zadnjih godina ne razvijaju, nova pitanja se ne otvaraju, stara se ne rješavaju. Postoji čitav niz otvorenih pitanja i to je sasvim normalno, ali ta pitanja nisu takve naravi da bi onemogućavala jedno normalno funkcioniranje međudržavnih odnosa”.

U Novi dan se tokom gostovanja Filandre javio reporter N1 Vlado Marić koji prati današnju sjednicu te je naveo kako je ova sjednica važna zato što je Plenković, kada je izabran za premijera, u prvu posjetu nakon imenovanja došao u BiH i tada je poslao jasne poruke – da će BiH biti vanjskopolitički prioritet Hrvatske i upozorio na činjenicu da BiH u 21. stoljeću mora da se odmakne od Daytona, ali da se Hrvatska neće miješati u unutrašnja pitanja BiH i da će naša zemlja imati punu podršku Hrvatske kada je u pitanju euroatlanski put. Također, kada su u pitanju odnosi između dvije zemlje, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je i jučer upozorila na pitanje ekstremizma te da bi se od Hrvatske trebalo danas zatražiti da se očituje o tom pitanju.

“Hrvatska posjeduje različite mehanizme koje koristi za usmjeravanje političkog stanja u BiH i utjecaj na međunacionalne odnose njenih naroda. BiH je u teškoj poziciji i sa strane Beograda i Zagreba postoje mehanizmi koji su tajni, neposredni, kojim se na određen način usmjerava, nastoji kontrolirati, isfabricirati – kao što su izjave Grabar Kitarović o divizijama terorista u BiH”, komentirao je Filandra za N1.

“Očito je njezin zadatak da pravi negativan imidž o BiH, jer svaki put je tema BiH na njenim putovanjima kao leglo terorizma u Europi”, dodao je.

Dekan FPN-a u Novom danu je rekao i kako je podrška Hrvatske na putu BiH prema EU važna stvar i da je svaki glas bitan, posebno glas susjeda.

“Očekivalo se više od Hrvatske i ta zemlja je nažalost izgubila iz vlastitog fokusa BiH. Njoj su se dogodile desničarske vlade kada je pristupila EU i naša javnost je danas više okrenuta Beogradu gdje se ustoličio veći lider”, istakao je.

Istakao je i kako postoje indicije da Hrvatska pristupanje BiH euroaltlanskim integracijama uvjetuje daljom etničkom podjelom zemlje, odnosno uspostavom “trećeg entiteta”.

Također, naveo je kako je vrijeme današnje sjednice loše i da je to kurtoazna sjednica pred godišnje odmore.

“Bilo bi ljepše da je održana u rujnu i da nema političke aspekte, ali svakako treba pozdraviti današnji dijalog i takvi susreti moraju da postoje kontinuirano i bez ovolikih pauza”, naglasio je Filandra za N1.