Naslovnica KULTURA FOTO: Vionica ugostila 800 folkloraša iz 10 država

FOTO: Vionica ugostila 800 folkloraša iz 10 država

Podijeli objavu

HKUD Sv. Marko – Vionica na 6. Međunarodnoj večeri folklora u Vionici ugostio je približno 800 folkloraša iz 10 država.

U protekla tri dana u Vionici su nastupila kulturno-umjetnička društva i plesni  ansambli iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Latvije, Poljske, Francuske i Portorika, a sinoć je održana završna večer međunarodne smotre folklora čiji su organizatori svoj programski sadržaj obogatili i unaprijedili uspješno surađujući s organizatorima manifestacije Dani kosidbe na Kupresu.

Organizatori sad već tradicionalne međunarodne večeri folklora morali su se jako potruditi kako bi ovako brojni gosti osjetili srdačnu dobrodošlicu i nadaleko poznato hercegovačko gostoprimstvo u malenom mjestu koje broji nešto više od 400 stanovnika.

Nakon što su posjetitelji u petak i subotu u Vionici mogli uživati u bogatstvu različitih plesnih koreografija, napjeva i narodnih nošnji, u nedjelju su na vioničkoj pozornici nastupili: HKUD Sv. Marko Vionica, KUD “14. maj” Tojšići – Tuzla, KUD Sinac – Zagreb, KUD Aluminijum (Podgorica – Crna Gora), KUD Ilinden (Struga – Makedonija), RKUD “Jedinstvo” (Pančevo – Srbija) i  plesni ansambl Fađeceana iz Rumunjske.

Završne večer koreografijom „Hercegovina“, nakon mimohoda koji je prethodio otvaranju, otvorili su članovi društva domaćina, no nakon njihovog nastupa uslijedio prekid prouzrokovan kišom.

Ljetna kiša ipak nije uspjela spriječiti održavanje završne večeri. Baš kao i večer prije, organizatori su odmah nakon prestanka kiše „zasukali rukave“ i osposobili pozornicu za nastup čuvara tradicije kojima je ovogodišnje predstavljanje u Vionici bilo premijerno, ali i za članove KUD-a 14. Maj iz Tojišića, makedonskog KUD-a Ilinden i crnogorskog KUD-a Aluminijum koji već godinama rado dolaze u Vionicu nastupiti na međunarodnoj večeri folklora.

Zašto su članovi RKUD Jedinstvo iz Panečva, ZD Sinac iz Zagreba i plesnog ansambla Fađeceana, kao i već ranije navedeni folkloraši koji imaju iskustvo nastupa u Vionic, mogli i ove godine sa večeri folklora ponijeti lijep uspomene možda je najbolje objasnio Vasilije Bata Rogošić, glavni koreograf  KUD Aluminijum.

Naime, spomenuto kulturno-umjetničko društvo u Vionici je predstavilo dio crnogorske tradicije. U svoje sinoćnje predstavljanje Aluminijum je uvrstio igre Hrvata iz Boke Kotorske, a glavni koreograf društva kazao je kako se društvo u četiri desetljeća uspješnog djelovanja i nastupanja po cijelom svijetu rijetko vraćalo u neko mjesto kao u Vionicu.

Međunarodna večer folklora u Vionici ima dušu – kazao je Rogošić objašnjavajući razlog zbog kojeg se KUD Aluminijum rado vraća u malo broćansko mjesto.

Uistinu svake godine Večer folklora u Vionici budi posebne emocije. Da je večer folklora u Vionici jedan od posebnih festivala članovi HKUD Sv. Marko Vionica potvrdili su i ove godine. Posebno emotivna bila je poruka članice koje nije mogla sudjelovati u ovogodišnjem festivalu, a posjetitelji su kupnjom ulaznica za veliku humanitarni koncert mogli podržati rad Udruge za pomoć braniteljima i njihovim obiteljima općine Čitluk.

Radost zajedništva sa sudionicima večeri folklora došli su podijeliti NJE Ivan Del Vecchio, veleposlanik Republike Hrvatke u BiH, Tomislav Martinović, predsjednik Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i brojni uzvanici, a valja napomenuti i da je načelnik općine Čitluk Marin Radišić prije završne večeri organizirao prijem za predstavnike izvođača.