Naslovnica CRKVA FOTO/VIDEO: Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo Divin dan

FOTO/VIDEO: Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo Divin dan

Podijeli objavu

Danas je na Vran planini proslavljen Divin dan. U organizaciji župe sv. Ilije proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu 1. srpnja misom Uočnicom koju je u 18 sati na Kedžari predvodio i pod njom propovijedao fra Andrija Jozić, ramski gvardijan.

Na sam dan proslave, središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa. Isto tako vjernici odnosno hodočasnici imali su priliku i za osobnu Ispovijed – donosi portal Rama-Prozor.info.

Prije početka Svete mise tekst Poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Daria Pavlović.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika kako iz ramskog kraja tako i drugih dijelova BiH, RH i Hrvata katolika iz dijaspore, svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je fra Mijo Džolan, bivši provinijal.

Riječi dobrodošlice i zahvale okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Ivan Pervan. Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uljepšao je zbor iz Mostara pod ravnanjem maestra Dragana Filipovića.

Poslije svečanoga euharistijskog slavlja uslijedila je čašica razgovora za starije te narodno veselje okupljenih hodočasnika.

Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrova, tisuće hodočasnika iz Rame, Hercegovine, Bosne, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Dio njih, a posebno mladi i pješači do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete mise.

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Fotografije možete pogledati na OVOM LINKU