Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Mladenci apeliraju: 50 eura nije 100 maraka, molimo za više obzira!

  Mladenci apeliraju: 50 eura nije 100 maraka, molimo za više obzira!

  Podijeli objavu

  Već duže vrijeme po hercegovačkim kuloarima kruže priče kako su svatovi najbolje mjesto za razmijeniti eure u marke. Kao što već mnogi od vas znaju (iz iskustva), uobičajeno darivanje mladenaca iznosi 100 konvertibilnih maraka.

  Mnogi ovu priliku iskorištavaju za rješavanje eura po tečaju od 2.0, koji uz hercegovačke svatove, možete pronaći samo još u posuškim kafićima.

  Kako je tržišni tečaj EUR = 1.955 KM, sve češća davanja jabuke u obliku eura izazivaju veliku konfuziju kod mladenaca, koji prvu bračnu noć provedu brojeći stečeno. Prvi koji su ovome odlučili stati na kraj jesu Toni i Ana, mladi hercegovački bračni bar koji se okuražio i obavijestio goste prije ulaska što ih čeka: „Stavili smo obavijest da budu malo obzirniji. Svjesno smo je stavili na sami ulaz kako bi stigli otići do obližnjih kafića i tamo razmijeniti po istom tečaju i na taj način uštedjeti nama muke“, priča Toni.

  Njegova supružnica Ana poznaje ova neugodna iskustva iz sestrinih svatova: „U tim svatovima su gotovo svi plaćali u Eurima. Na kraju kada sve zbrojite i oduzmete, jedna tročlana obitelj je dala 150 EUR i teoretski će na tečaju zaraditi toliko da ih je kićenje ispalo besplatno. To je 30 KM koje su oduzeli mladom paru koji je tek na početku burnog života. Sramota. Ja ne znam šta ljudi misle, da je ovo mjenjačnica gdje se mijenja po tečaju 2.0. Iako, moram priznat da mi je drago da mi se to dogodilo sestri. Mrzim je jer se udala prije mene, a mlađa je. Tako joj i treba.“

  Udruga mladenaca „Stare cure i stari momci iznad 28“ ovih dana je poslala protestnu notu svadbenim salonima diljem Hercegovine: „Tražimo da se ispita mogućnost plaćanja stolice u eurima, i u markama. Na taj način se ne bi stvarale frustracije kod mladenaca“, ističe 35-godišnji neoženjeni predsjednik udruge Vinko Sesar.